Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum: leren onderzoeken of niet?

Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureConferentiebijdrageAcademicpeer review

8 Downloads (Pure)

Uittreksel

Dat leerlingen onderzoeksvaardigheden opdoen is in de nieuwe èxamenprogramma’s voor natuurkunde en scheikunde in het VO belangrijker geworden. Schoolpractica zijn vaak ‘kookboek’ achtig en daarmee niet geschikt om onderzoeksvaardigheden mee op te doen. De onderzoekers analyseerden de door lesmethoden aangeboden practica voor natuurkunde en scheikunde van zowel de oude als de nieuwe uitgaven op het doel van de practica: begripsverankering, apparatuur leren gebruiken of onderzoeksvaardigheden. Ook is de leerlingsturing in deze practica geanalyseerd: wat ligt vast; maken leerlingen eigen keuzes? Resultaten tonen dat nieuwe lesmethoden in de practica minder nadruk leggen op onderzoeksvaardigheden aanleren dan die behorende bij het vorige examenprogramma. Het onderzoek levert aanknopingspunten op over docentactiviteiten die helpen leerlingen aan de exameneis over onderzoeksvaardigheden te kunnen laten voldoen.
Originele taal-2Nederlands
TitelORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium
SubtitelOnderzoek met impact
Aantal pagina's3
StatusGepubliceerd - 2017
EvenementOnderwijs Research Dagen 2017 (ORD 2017), 28-30 juni 2017, Antwerpen, België: Onderwijs / Onderzoek met impact - Universiteit van Antwerpen, Antwerpen, België
Duur: 28 jun 201730 jun 2017
http://www.ord2017.be/
http://www.ord2017.be

Publicatie series

NaamORD

Congres

CongresOnderwijs Research Dagen 2017 (ORD 2017), 28-30 juni 2017, Antwerpen, België
Verkorte titelORD2017
LandBelgië
StadAntwerpen
Periode28/06/1730/06/17
Internet adres

Citeer dit

de Putter - Smits, L. G. A., & Sanders, W. T. M. (2017). Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum: leren onderzoeken of niet? In ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium : Onderzoek met impact (ORD).
de Putter - Smits, L.G.A. ; Sanders, W.T.M. / Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum : leren onderzoeken of niet?. ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium : Onderzoek met impact. 2017. (ORD).
@inproceedings{a7a55b6b92674ce8bdd7fc85585a3d3f,
title = "Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum: leren onderzoeken of niet?",
abstract = "Dat leerlingen onderzoeksvaardigheden opdoen is in de nieuwe {\`e}xamenprogramma’s voor natuurkunde en scheikunde in het VO belangrijker geworden. Schoolpractica zijn vaak ‘kookboek’ achtig en daarmee niet geschikt om onderzoeksvaardigheden mee op te doen. De onderzoekers analyseerden de door lesmethoden aangeboden practica voor natuurkunde en scheikunde van zowel de oude als de nieuwe uitgaven op het doel van de practica: begripsverankering, apparatuur leren gebruiken of onderzoeksvaardigheden. Ook is de leerlingsturing in deze practica geanalyseerd: wat ligt vast; maken leerlingen eigen keuzes? Resultaten tonen dat nieuwe lesmethoden in de practica minder nadruk leggen op onderzoeksvaardigheden aanleren dan die behorende bij het vorige examenprogramma. Het onderzoek levert aanknopingspunten op over docentactiviteiten die helpen leerlingen aan de exameneis over onderzoeksvaardigheden te kunnen laten voldoen.",
author = "{de Putter - Smits}, L.G.A. and W.T.M. Sanders",
year = "2017",
language = "Nederlands",
series = "ORD",
booktitle = "ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium",

}

de Putter - Smits, LGA & Sanders, WTM 2017, Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum: leren onderzoeken of niet? in ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium : Onderzoek met impact. ORD, Onderwijs Research Dagen 2017 (ORD 2017), 28-30 juni 2017, Antwerpen, België, Antwerpen, België, 28/06/17.

Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum : leren onderzoeken of niet? / de Putter - Smits, L.G.A.; Sanders, W.T.M.

ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium : Onderzoek met impact. 2017. (ORD).

Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureConferentiebijdrageAcademicpeer review

TY - GEN

T1 - Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum

T2 - leren onderzoeken of niet?

AU - de Putter - Smits, L.G.A.

AU - Sanders, W.T.M.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Dat leerlingen onderzoeksvaardigheden opdoen is in de nieuwe èxamenprogramma’s voor natuurkunde en scheikunde in het VO belangrijker geworden. Schoolpractica zijn vaak ‘kookboek’ achtig en daarmee niet geschikt om onderzoeksvaardigheden mee op te doen. De onderzoekers analyseerden de door lesmethoden aangeboden practica voor natuurkunde en scheikunde van zowel de oude als de nieuwe uitgaven op het doel van de practica: begripsverankering, apparatuur leren gebruiken of onderzoeksvaardigheden. Ook is de leerlingsturing in deze practica geanalyseerd: wat ligt vast; maken leerlingen eigen keuzes? Resultaten tonen dat nieuwe lesmethoden in de practica minder nadruk leggen op onderzoeksvaardigheden aanleren dan die behorende bij het vorige examenprogramma. Het onderzoek levert aanknopingspunten op over docentactiviteiten die helpen leerlingen aan de exameneis over onderzoeksvaardigheden te kunnen laten voldoen.

AB - Dat leerlingen onderzoeksvaardigheden opdoen is in de nieuwe èxamenprogramma’s voor natuurkunde en scheikunde in het VO belangrijker geworden. Schoolpractica zijn vaak ‘kookboek’ achtig en daarmee niet geschikt om onderzoeksvaardigheden mee op te doen. De onderzoekers analyseerden de door lesmethoden aangeboden practica voor natuurkunde en scheikunde van zowel de oude als de nieuwe uitgaven op het doel van de practica: begripsverankering, apparatuur leren gebruiken of onderzoeksvaardigheden. Ook is de leerlingsturing in deze practica geanalyseerd: wat ligt vast; maken leerlingen eigen keuzes? Resultaten tonen dat nieuwe lesmethoden in de practica minder nadruk leggen op onderzoeksvaardigheden aanleren dan die behorende bij het vorige examenprogramma. Het onderzoek levert aanknopingspunten op over docentactiviteiten die helpen leerlingen aan de exameneis over onderzoeksvaardigheden te kunnen laten voldoen.

M3 - Conferentiebijdrage

T3 - ORD

BT - ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium

ER -

de Putter - Smits LGA, Sanders WTM. Natuurkunde en scheikunde practica in het nieuwe curriculum: leren onderzoeken of niet? In ORD 2017 - Onderwijs Research Dagen, 28-30 June 2017, Antwerp, Belgium : Onderzoek met impact. 2017. (ORD).