Leefstijlen en duurzame gedragssubstitutie

W.A.C. Gool, van, B. Breemhaar, P. Ester, C.J.H. Midden

Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureHoofdstukAcademicpeer review

Samenvatting

In het kader van het onderzoeksprogramma NOP-l (Nationaal Onderzoeksprogramma Luchtver­ontreiniging en Klimaatverandering) voerden het IVA Tilburg en de TU Eindhoven een onder­zoek ui! met als doel aan te geven of het concept 'leefstijlen van consumenten met betrekking tot huishoudelijk energiegebruik' een geschikt uitgangspunt vormt voor het bevorderen van energie­zuiniger vormen van huishoudelijk energiegebruik. Allereerst zijn hiervoor bestaande leefstijlen met betrekking tot zes gedragsdomeinen van huishoudelijk energiegebruik onderzocht, gebruik makend van de 'means-end chain theory'. Belangrijke aspecten die deel uitmaken van leefstijlen van consumenten zijn waarden als vrijheid, sociale waardering, efficiency en gezondheid. Ver­rassenderwijs blijken domein specifieke leefstijlen onafhankelijk van persoonlijke en contextuele consumentenkenmerken. Vervolgens zijn beoordelingen van consumenten betreffende duurza­mer vonnen van twee domeinen van huishoudelijk energiegebruik bepaald, in relatie tot hun hui­dige leefstijlen. De beoordeling door consumenten van milieurelevante consumptie-aktiviteiten blijkt samen te hangen met de mate waarin deze hun waardehiërarchie aantasten. Het is aanne­melijk dat milieuvriendelijk gedrag vaak niet goed van de grond omdat dit gedrag botst met deze waarden. Belangrijke beleidsvooruitgang is te boeken wanneer milieuvriendelijke gedragssubsti­tuties op een creatieve wijze worden vergemakkelijkt, waarbij deze gedragssubstituties aan moe­ten sluiten bij belangrijke waarden van individuen.
Originele taal-2Engels
TitelRecente ontwikkelingen in het marktonderzoek : 1997 Jaarboek van de Nederlandse Vereniging voor Marktonderzoek en Informatiemanagement
Plaats van productieHaarlem
Uitgeverijde Vrieseborch
Pagina's171-189
ISBN van geprinte versie90-6076-422-6
StatusGepubliceerd - 1997
Evenementconference; Jaarboek van de Nederlandse Vereniging voor Marktonderzoek en Informatiemanagement -
Duur: 1 jan 1997 → …

Congres

Congresconference; Jaarboek van de Nederlandse Vereniging voor Marktonderzoek en Informatiemanagement
Periode1/01/97 → …
AnderJaarboek van de Nederlandse Vereniging voor Marktonderzoek en Informatiemanagement

Vingerafdruk Duik in de onderzoeksthema's van 'Leefstijlen en duurzame gedragssubstitutie'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit