Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie

Onderzoeksoutput: Hoofdstuk in Boek/Rapport/CongresprocedureHoofdstukAcademicpeer review

47 Downloads (Pure)

Samenvatting

Historische Nederlandse eikenhouten kabinetten vertonen scheuren die mogelijk veroorzaakt zijn door hygroscopische en thermische klimaatfluctuaties. Dit schademechanisme moet volledig inzichtelijk gemaakt worden om museumobjecten optimaal te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Om deze reden wordt in deze paper het bezwijkgedrag van historische eikenhouten balken onder drie-puntsbuiging onderzocht in een gecombineerde experimenteel-numerieke studie. De numerieke resultaten zijn gegenereerd met de eindige-elementenmethode (EEM), waarin discreet scheurgedrag is gesimuleerd met behulp van interface-elementen die zijn voorzien van een interface-schademodel. Zowel het experimenteel bezwijkgedrag als het scheurpad komen goed overeen met de EEM resultaten. Scanning elektronenmicroscopische foto’s van het scheurvlak laten zien dat de breuktaaiheid wordt beïnvloed door het zogenoemde “cel-overbruggingseffect”. De invloed van anisotroop materiaalgedrag en de locatie van geometrische imperfecties op het bezwijkgedrag is aangetoond.
Vertaalde titel van de bijdrageFailure behaviour of historic oak wood under three-point bending – an experimental-numerical study
Originele taal-2Nederlands
TitelOnderzoeksmiddag "Construeren met Hout"
Subtitel- 22 januari 2016 -
RedacteurenA.J.M. Jorissen, A.J.M. Leijten
Plaats van productieEindhoven
UitgeverijEindhoven University of Technology
Pagina's8-23
Aantal pagina's15
ISBN van geprinte versie978-90-386-3993-2
StatusGepubliceerd - 22 jan 2016
EvenementOnderzoeksmiddag "Construeren met Hout" - Eindhoven University of Technology, Eindhoven, Nederland
Duur: 22 jan 201622 jan 2016

Congres

CongresOnderzoeksmiddag "Construeren met Hout"
LandNederland
StadEindhoven
Periode22/01/1622/01/16

Vingerafdruk Duik in de onderzoeksthema's van 'Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie'. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.

Citeer dit