De Ring: De belangrijkste straat van de stad

B.A.H.L. van Kaathoven, D.P.H. Jenniskens, Paul Diederen (Begeleider), Ruurd Roorda (Begeleider), Remon Aarts (Bijdrager), Erik van Hal (Bijdrager), Herman Kerkdijk, Jan van der Meer, Ronald Rijnen (Bijdrager)

Onderzoeksoutput: Boek/rapportRapportAcademic

Uittreksel

Dit rapport is het resultaat van het in opdracht van de Gemeente Eindhoven verrichte onderzoek naar de Ring van Eindhoven. De Ring, voorheen “Rondweg” geheten, is een stabiele factor in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. De plannen voor een Ring van Eindhoven dateren uit het begin van de 20e eeuw en deze voorlopers werden aangeduid als “ceintuurbaan”. In het eerste Algemeen Uitbreidingsplan van Eindhoven (1918), door Cuypers en Kooken, werden maar liefst twee ceintuurbanen voorzien. Het uiteindelijke tracé van de Ring werd in hoofdzaak vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan van Kuiper (1946) en de uitvoering vond plaats gedurende de Wederopbouwperiode. Het huidige tracé van de Ring werd in 1973 afgerond.
Dit rapport brengt de wordingsgeschiedenis van De Ring in beeld door een overzicht te bieden van de voornaamste plannen in de geschiedenis van Eindhoven. Daarnaast bevat het rapport een ruimtelijke analyse waarin uiteenlopende karakteristieken van de Ring worden belicht. Alle relevante ruimtelijke aspecten worden in beeld gebracht, zoals de flankerende bebouwing, de ruimtelijke profielen en geometrie van de Ring (kruispunten, ventwegen, e.d.) tot kwantitatief meetbare aspecten zoals geluidbelasting, luchtkwaliteit en verkeersintensiteit.
De Ring van Eindhoven wordt vergeleken met internationale voorbeelden variërend van Karlsruhe tot de Boulevard Périphérique in Parijs en de Ringstraße in Wenen.
Deze analyse leidde tot twaalf standpunten in relatie tot de betekenis en toekomst van de Ring, te weten; De Ring: 1. Maakt Eindhoven tot stad: continuïteit i.p.v. fragmentatie, 2. Voegt een planningsideaal in de dorpse lappendeken, 3. Staat symbool voor de opening van invloeden van buiten de stad, met name voor het idee van modernisering, 4. Is minder te ervaren als gebouwde ruimte, 5. Is meer te ervaren als groene ruimte, 6. Continuïteit wordt nauwelijks benadrukt - eigenlijk alleen via asfalt, 7. De verkeersintensiteit lijkt problematisch op enkele delen van de Ring: verminderen van het aantal afslagen is zinvol, 8. Is het domein van de auto en van technologie (Groene Golf), 9. Speelt (nog) geen rol in de strategie van het terugdringen van autoverkeer als overstaplocatie, 10. De passage van de groene ruimte van de Dommel en Gender kan meer zichtbaar gemaakt worden. Dat is een versterking van het inherent aanwezige groene karakter, 11. Door de continuïteit van De Ring te versterken neemt de monumentaliteit ervan toe, daarmee wordt het planningsideaal sterker benaderd, 12. Is latent monument van 20e-eeuwse infrastructuur: nu het culturele belang is vastgesteld, kan nagedacht worden over zijn vitaliteit en toekomst.
TaalNederlands
Plaats van productieEindhoven
UitgeverijTechnische Universiteit Eindhoven
Aantal pagina's168
StatusGepubliceerd - 8 apr 2019

Trefwoorden

  • Algemeen Uitbreidingsplan
  • Ceintuurbaan
  • Cultuurgeschiedenis
  • Ring
  • Rondweg
  • Verkeer
  • Wederopbouwperiode

Citeer dit

van Kaathoven, B. A. H. L., Jenniskens, D. P. H., Diederen, P., Roorda, R., Aarts, R., van Hal, E., ... Rijnen, R. (2019). De Ring: De belangrijkste straat van de stad. Eindhoven: Technische Universiteit Eindhoven.
van Kaathoven, B.A.H.L. ; Jenniskens, D.P.H. ; Diederen, Paul ; Roorda, Ruurd ; Aarts, Remon ; van Hal, Erik ; Kerkdijk, Herman ; van der Meer, Jan ; Rijnen, Ronald . / De Ring : De belangrijkste straat van de stad. Eindhoven : Technische Universiteit Eindhoven, 2019. 168 blz.
@book{5e91cae983184f34bbc16a7bac941954,
title = "De Ring: De belangrijkste straat van de stad",
abstract = "Dit rapport is het resultaat van het in opdracht van de Gemeente Eindhoven verrichte onderzoek naar de Ring van Eindhoven. De Ring, voorheen “Rondweg” geheten, is een stabiele factor in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. De plannen voor een Ring van Eindhoven dateren uit het begin van de 20e eeuw en deze voorlopers werden aangeduid als “ceintuurbaan”. In het eerste Algemeen Uitbreidingsplan van Eindhoven (1918), door Cuypers en Kooken, werden maar liefst twee ceintuurbanen voorzien. Het uiteindelijke trac{\'e} van de Ring werd in hoofdzaak vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan van Kuiper (1946) en de uitvoering vond plaats gedurende de Wederopbouwperiode. Het huidige trac{\'e} van de Ring werd in 1973 afgerond.Dit rapport brengt de wordingsgeschiedenis van De Ring in beeld door een overzicht te bieden van de voornaamste plannen in de geschiedenis van Eindhoven. Daarnaast bevat het rapport een ruimtelijke analyse waarin uiteenlopende karakteristieken van de Ring worden belicht. Alle relevante ruimtelijke aspecten worden in beeld gebracht, zoals de flankerende bebouwing, de ruimtelijke profielen en geometrie van de Ring (kruispunten, ventwegen, e.d.) tot kwantitatief meetbare aspecten zoals geluidbelasting, luchtkwaliteit en verkeersintensiteit. De Ring van Eindhoven wordt vergeleken met internationale voorbeelden vari{\"e}rend van Karlsruhe tot de Boulevard P{\'e}riph{\'e}rique in Parijs en de Ringstra{\ss}e in Wenen.Deze analyse leidde tot twaalf standpunten in relatie tot de betekenis en toekomst van de Ring, te weten; De Ring: 1. Maakt Eindhoven tot stad: continu{\"i}teit i.p.v. fragmentatie, 2. Voegt een planningsideaal in de dorpse lappendeken, 3. Staat symbool voor de opening van invloeden van buiten de stad, met name voor het idee van modernisering, 4. Is minder te ervaren als gebouwde ruimte, 5. Is meer te ervaren als groene ruimte, 6. Continu{\"i}teit wordt nauwelijks benadrukt - eigenlijk alleen via asfalt, 7. De verkeersintensiteit lijkt problematisch op enkele delen van de Ring: verminderen van het aantal afslagen is zinvol, 8. Is het domein van de auto en van technologie (Groene Golf), 9. Speelt (nog) geen rol in de strategie van het terugdringen van autoverkeer als overstaplocatie, 10. De passage van de groene ruimte van de Dommel en Gender kan meer zichtbaar gemaakt worden. Dat is een versterking van het inherent aanwezige groene karakter, 11. Door de continu{\"i}teit van De Ring te versterken neemt de monumentaliteit ervan toe, daarmee wordt het planningsideaal sterker benaderd, 12. Is latent monument van 20e-eeuwse infrastructuur: nu het culturele belang is vastgesteld, kan nagedacht worden over zijn vitaliteit en toekomst.",
keywords = "Algemeen Uitbreidingsplan, Ceintuurbaan, Cultuurgeschiedenis, Ring, Rondweg, Verkeer, Wederopbouwperiode",
author = "{van Kaathoven}, B.A.H.L. and D.P.H. Jenniskens and Paul Diederen and Ruurd Roorda and Remon Aarts and {van Hal}, Erik and Herman Kerkdijk and {van der Meer}, Jan and Ronald Rijnen",
year = "2019",
month = "4",
day = "8",
language = "Nederlands",
publisher = "Technische Universiteit Eindhoven",

}

van Kaathoven, BAHL, Jenniskens, DPH, Diederen, P, Roorda, R, Aarts, R, van Hal, E, Kerkdijk, H, van der Meer, J & Rijnen, R 2019, De Ring: De belangrijkste straat van de stad. Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven.

De Ring : De belangrijkste straat van de stad. / van Kaathoven, B.A.H.L.; Jenniskens, D.P.H.; Diederen, Paul (Begeleider); Roorda, Ruurd (Begeleider); Aarts, Remon (Bijdrager); van Hal, Erik (Bijdrager); Kerkdijk, Herman; van der Meer, Jan; Rijnen, Ronald (Bijdrager).

Eindhoven : Technische Universiteit Eindhoven, 2019. 168 blz.

Onderzoeksoutput: Boek/rapportRapportAcademic

TY - BOOK

T1 - De Ring

T2 - De belangrijkste straat van de stad

AU - van Kaathoven,B.A.H.L.

AU - Jenniskens,D.P.H.

AU - Kerkdijk,Herman

AU - van der Meer,Jan

A2 - Diederen,Paul

A2 - Roorda,Ruurd

A2 - Aarts,Remon

A2 - van Hal,Erik

A2 - Rijnen,Ronald

PY - 2019/4/8

Y1 - 2019/4/8

N2 - Dit rapport is het resultaat van het in opdracht van de Gemeente Eindhoven verrichte onderzoek naar de Ring van Eindhoven. De Ring, voorheen “Rondweg” geheten, is een stabiele factor in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. De plannen voor een Ring van Eindhoven dateren uit het begin van de 20e eeuw en deze voorlopers werden aangeduid als “ceintuurbaan”. In het eerste Algemeen Uitbreidingsplan van Eindhoven (1918), door Cuypers en Kooken, werden maar liefst twee ceintuurbanen voorzien. Het uiteindelijke tracé van de Ring werd in hoofdzaak vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan van Kuiper (1946) en de uitvoering vond plaats gedurende de Wederopbouwperiode. Het huidige tracé van de Ring werd in 1973 afgerond.Dit rapport brengt de wordingsgeschiedenis van De Ring in beeld door een overzicht te bieden van de voornaamste plannen in de geschiedenis van Eindhoven. Daarnaast bevat het rapport een ruimtelijke analyse waarin uiteenlopende karakteristieken van de Ring worden belicht. Alle relevante ruimtelijke aspecten worden in beeld gebracht, zoals de flankerende bebouwing, de ruimtelijke profielen en geometrie van de Ring (kruispunten, ventwegen, e.d.) tot kwantitatief meetbare aspecten zoals geluidbelasting, luchtkwaliteit en verkeersintensiteit. De Ring van Eindhoven wordt vergeleken met internationale voorbeelden variërend van Karlsruhe tot de Boulevard Périphérique in Parijs en de Ringstraße in Wenen.Deze analyse leidde tot twaalf standpunten in relatie tot de betekenis en toekomst van de Ring, te weten; De Ring: 1. Maakt Eindhoven tot stad: continuïteit i.p.v. fragmentatie, 2. Voegt een planningsideaal in de dorpse lappendeken, 3. Staat symbool voor de opening van invloeden van buiten de stad, met name voor het idee van modernisering, 4. Is minder te ervaren als gebouwde ruimte, 5. Is meer te ervaren als groene ruimte, 6. Continuïteit wordt nauwelijks benadrukt - eigenlijk alleen via asfalt, 7. De verkeersintensiteit lijkt problematisch op enkele delen van de Ring: verminderen van het aantal afslagen is zinvol, 8. Is het domein van de auto en van technologie (Groene Golf), 9. Speelt (nog) geen rol in de strategie van het terugdringen van autoverkeer als overstaplocatie, 10. De passage van de groene ruimte van de Dommel en Gender kan meer zichtbaar gemaakt worden. Dat is een versterking van het inherent aanwezige groene karakter, 11. Door de continuïteit van De Ring te versterken neemt de monumentaliteit ervan toe, daarmee wordt het planningsideaal sterker benaderd, 12. Is latent monument van 20e-eeuwse infrastructuur: nu het culturele belang is vastgesteld, kan nagedacht worden over zijn vitaliteit en toekomst.

AB - Dit rapport is het resultaat van het in opdracht van de Gemeente Eindhoven verrichte onderzoek naar de Ring van Eindhoven. De Ring, voorheen “Rondweg” geheten, is een stabiele factor in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. De plannen voor een Ring van Eindhoven dateren uit het begin van de 20e eeuw en deze voorlopers werden aangeduid als “ceintuurbaan”. In het eerste Algemeen Uitbreidingsplan van Eindhoven (1918), door Cuypers en Kooken, werden maar liefst twee ceintuurbanen voorzien. Het uiteindelijke tracé van de Ring werd in hoofdzaak vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan van Kuiper (1946) en de uitvoering vond plaats gedurende de Wederopbouwperiode. Het huidige tracé van de Ring werd in 1973 afgerond.Dit rapport brengt de wordingsgeschiedenis van De Ring in beeld door een overzicht te bieden van de voornaamste plannen in de geschiedenis van Eindhoven. Daarnaast bevat het rapport een ruimtelijke analyse waarin uiteenlopende karakteristieken van de Ring worden belicht. Alle relevante ruimtelijke aspecten worden in beeld gebracht, zoals de flankerende bebouwing, de ruimtelijke profielen en geometrie van de Ring (kruispunten, ventwegen, e.d.) tot kwantitatief meetbare aspecten zoals geluidbelasting, luchtkwaliteit en verkeersintensiteit. De Ring van Eindhoven wordt vergeleken met internationale voorbeelden variërend van Karlsruhe tot de Boulevard Périphérique in Parijs en de Ringstraße in Wenen.Deze analyse leidde tot twaalf standpunten in relatie tot de betekenis en toekomst van de Ring, te weten; De Ring: 1. Maakt Eindhoven tot stad: continuïteit i.p.v. fragmentatie, 2. Voegt een planningsideaal in de dorpse lappendeken, 3. Staat symbool voor de opening van invloeden van buiten de stad, met name voor het idee van modernisering, 4. Is minder te ervaren als gebouwde ruimte, 5. Is meer te ervaren als groene ruimte, 6. Continuïteit wordt nauwelijks benadrukt - eigenlijk alleen via asfalt, 7. De verkeersintensiteit lijkt problematisch op enkele delen van de Ring: verminderen van het aantal afslagen is zinvol, 8. Is het domein van de auto en van technologie (Groene Golf), 9. Speelt (nog) geen rol in de strategie van het terugdringen van autoverkeer als overstaplocatie, 10. De passage van de groene ruimte van de Dommel en Gender kan meer zichtbaar gemaakt worden. Dat is een versterking van het inherent aanwezige groene karakter, 11. Door de continuïteit van De Ring te versterken neemt de monumentaliteit ervan toe, daarmee wordt het planningsideaal sterker benaderd, 12. Is latent monument van 20e-eeuwse infrastructuur: nu het culturele belang is vastgesteld, kan nagedacht worden over zijn vitaliteit en toekomst.

KW - Algemeen Uitbreidingsplan

KW - Ceintuurbaan

KW - Cultuurgeschiedenis

KW - Ring

KW - Rondweg

KW - Verkeer

KW - Wederopbouwperiode

M3 - Rapport

BT - De Ring

PB - Technische Universiteit Eindhoven

CY - Eindhoven

ER -

van Kaathoven BAHL, Jenniskens DPH, Diederen P, Roorda R, Aarts R, van Hal E et al. De Ring: De belangrijkste straat van de stad. Eindhoven: Technische Universiteit Eindhoven, 2019. 168 blz.