Beeld bij de digitale patiëntreis

Katinka van Delft-Schreurs

    Onderzoeksoutput: ScriptieEngD Thesis

    Samenvatting

    De zorg in Nederland staat voor grote uitdagingen, waaronder stijgende zorgkosten, een krappe arbeidsmarkt en de noodzaak om duurzamer te werken. Om de toenemende zorgvraag te kunnen blijven beantwoorden, is een transformatie van het zorglandschap noodzakelijk. Een belangrijke stap hierbij is het effectief benutten van technologische innovaties, die zorg dichter bij de patiënt brengen en deels thuis mogelijk maken. Mede door het Integraal Zorgakkoord (IZA) groeit het draagvlak voor de inzet van dergelijke digitale zorgoplossingen.
    Eén van de nieuwe mogelijkheden is het inzetten van een videoconsult. Videoconsulten kunnen onder bepaalde voorwaarden een fysiek consult vervangen, zonder in te leveren op de kwaliteit van zorg. Videoconsulten bieden daarnaast voordelen boven telefonische consulten, omdat de zorgverlener en de patiënt elkaar kunnen zien en dus ook non-verbale signalen meenemen in het gesprek. Dit verbetert de informatieuitwisseling tijdens het gesprek en de beoordeling van de patiënt. Dit zorgt voor verbeterde gezondheidsuitkomsten, hogere patiënttevredenheid en een efficiëntere zorgverlening. Bovendien leveren videoconsulten flexibiliteit voor patiënten met drukke agenda’s en verminderen ze de noodzaak voor fysieke afspraken, wat reistijd en -kosten bespaart. Toch neemt het aantal videoconsulten in het Máxima MC (MMC) de afgelopen jaren af. In dit onderzoek is in kaart gebracht welke stappen er genomen moeten worden om het videoconsult optimaal in te kunnen zetten in het MMC.
    Hoewel het essentieel is dat de applicatie technisch probleemloos werkt, blijkt het belangrijk niet alleen naar het technische aspect van het videoconsult te kijken, maar deze ook goed in te bedden in het zorgproces en dit uit te werken voor de zorgpaden binnen de digitale patiëntreis. Dit vraagt om een heldere strategie en goede afstemming tussen organisatie, processen, informatiebeheer, applicaties en ICT. Het opzetten van één toegangskanaal voor patiënten, geïntegreerd in de digitale infrastructuur van het ziekenhuis, kan hierbij helpen.
    Originele taal-2Nederlands
    Begeleider(s)/adviseur
    • Weggelaar, J.W.M. (Anne Marie), Begeleider
    • Hazelzet, Jan, Externe begeleider, Externe Persoon
    • Blok, Joleen, Externe begeleider, Externe Persoon
    Plaats van publicatieEindhoven
    Uitgever
    StatusGepubliceerd - 19 sep. 2024

    Bibliografische nota

    EngD thesis.

    Citeer dit