Smart*Light 2.0

Project: Third tier

Projectdetails

Omschrijving

Het project Smart*Light 2.0 heeft tot doel een ‘tabletop synchrotron’ te ontwikkelen: een betrouwbaar en geoptimaliseerd instrument voor specifieke röntgenanalysetechnieken, met de nadruk op fluorescentie, diffractie, verstrooiing, spectroscopie en tomografie. Deze technieken stellen onderzoekers in staat de elementaire samenstelling, atomaire structuur, nanostructuur, chemische samenstelling en 3D-structuur op submillimeterschaal te onderzoeken – een cruciaal aspect van de materiaalwetenschap.

Om de veelzijdigheid en duurzaamheid te maximaliseren, zal elke röntgenanalysetechniek een optimalisatiestap ondergaan. Vervolgens zullen experimentele activiteiten worden uitgevoerd met verschillende materialen, waaronder metalen, halfgeleiders, weefsels en cultureel erfgoed. Dit iteratieve proces zal het instrument verfijnen om aan de uiteenlopende behoeften van onderzoekers te voldoen.

Het uiteindelijke doel van SmartLight 2.0 is om tegen het einde van het project een ‘tabletop synchrotron’ te bieden die kan worden gebruikt door de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksgemeenschappen. Dit instrument zal dienen als een krachtig instrument voor materiaalkunde, wetenschappelijk onderzoek en behoud van erfgoed. Met het potentieel voor verdere uitbreiding tot een volwaardig onderzoeksinstrument belooft SmartLight 2.0 een opmerkelijke bijdrage te leveren aan de vooruitgang van wetenschap en technologie. Het project opent deuren naar nieuwe ontdekkingen en innovaties waar onze samenleving profijt van zal hebben.

Het project loopt van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2026.

Omschrijving in begrijpelijke taal

In het Smart*Light wordt een compacte en verplaatsbare bron van zeer heldere röntgenstraling met instelbare golflengte ontwikkeld, een ‘tafelmodel synchrotron’.
Korte titelSmart*Light 2.0
StatusActief
Effectieve start/einddatum1/09/2331/08/26

Samenwerkende partners

  • Technische Universiteit Eindhoven (hoofd)
  • Technische Universiteit Delft (Projectpartner)
  • University of Antwerp (Projectpartner)
  • Ghent University (Projectpartner)
  • Ratio Case B.V (Projectpartner)
  • Materials Innovation Institute (Projectpartner)
  • DIFFER - Dutch Institute for Fundamental Energy Research (Projectpartner)

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden die bij dit project aan de orde zijn gekomen. Deze labels worden gegenereerd op basis van de onderliggende prijzen/beurzen. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.