Foto van W. Hoek, van der

W. Hoek, van der

Prof.

  • Bron: Scopus
19621985

Onderzoeksresultaten per jaar

Als u wijzigingen in Pure hebt gemaakt, zullen deze hier binnenkort zichtbaar zijn.

Persoonlijk profiel

Research profile

Hoek, W. (Wim) van der

 

Wim van der Hoek, geboren 28 september 1924, is in 1943 afgestudeerd aan het Leids Gymnasium. Hij behaalde in 1950 het diploma werktuigkundig ingenieur aan de THD (met lof). Hij was van augustus 1949 tot september 1984 werkzaam bij Philips in Eindhoven. Van 1 januari 1961 tot 1 oktober 1985 was hij buitengewoon hoogleraar aan de THE. Het motto van de groep was: “Construeren als confrontatie tussen Critiek en Creatie”. Alle ervaring en ‘leergeld’ is opgeslagen in de afscheidsrede “Leren construeren? – Vallen en Opstaan!’ ten behoeve van opvolgers in Eindhoven, Twente en Delft. Deze afscheidsrede is hier te lezen.

 

De collegestof is verwerkt in een ‘collegedictaat’ met de titel: ‘Het voorspellen van Dynamisch Gedrag en Positioneringsnauwkeurigheid van Constructies en Mechanismen’.

Het grootste deel daarvan bestaat uit een opsomming, bespreking en doordenking van bijna alle ‘fouten’ bij het construeren gemaakt door mijzelf en door honderden collega’s en constructeurs, binnen en buiten de Philipskring. Dat deel leidde al gauw een eigen leven onder de titel: ‘Des Duivels Prentenboek’.

 

Dit ‘D.D.P.’ werd stapsgewijs uitgebreid tot en met de tiende druk en geniet ruime bekendheid en waardering onder de Nederlandse constructeurs.