Als u wijzigingen in Pure hebt gemaakt, zullen deze hier binnenkort zichtbaar zijn.

Persoonlijk profiel

Quote

Alleen met een netwerk van wetenschappen kan je polymeernetwerken begrijpen. Statistiek, natuurkunde en scheikunde beïnvloeden ieder de karakteristieken van polymeren. Allen gecombineerd met de technische en de levenswetenschappen, kunnen we deze kennis gebruiken om materialen te verbeteren en biologie te beschrijven.

Research profile

Stijn van Leuken is een PhD student in de Fysische Chemie groep. In zijn onderzoek, maakt hij een theoretische verbinding tussen de microscopische en macroscopische eigenschappen van polymeren. Overal kan je polymeren vinden: kunstmatige materialen kunnen gemaakt zijn van polymeren, maar ook alle dieren en planten bevatten polymeren. Deze polymeren kunnen op veel manieren variëren. Zo worden er materialen gemaakt die speciaal zijn bedoeld om veel water op te nemen en materialen die zo min mogelijk water moeten opnemen, of materialen die hervormbaar zijn, of juist hard. Door een specifieke combinatie te maken van de grote hoeveelheid monomeren, kunnen we de eigenschappen van materialen aanpassen. Maar hoe weten we op welke manier het type of de locatie van een monomeer het materiaal veranderd?

Voor nieuwe toepassingen, willen we de optimale materiaaleigenschappen. Hiervoor kunnen we veel tijdrovende experimenten doen, waarin we een grote hoeveelheid polymeren met elkaar vergelijken, of, we kunnen gebruik maken van theorie. Door theorieën te ontwikkelen die al deze variaties in polymeren beschrijven, kunnen we veel verschillende toepassingen begrijpen. Met deze theorieën, kunnen we de optimale combinatie van polymeren voorspellen en daarmee de nodige hoeveelheid experimenten minimaliseren, maar ook onze kennis over polymeren in de techniek en biologie vergroten.

Onderwijs en Doceren

Stijn van Leuken slaagde in 2015 voor zijn natuurkunde bachelor (met honors) op de Technische universiteit in Eindhoven. Tijdens zijn bachelor project, bestudeerde hij de richtingsafhankelijkheid van diffusie over gekromde oppervlaktes in de ‘Responsive Soft Matter’ groep in Eindhoven. Hierna, slaagde hij voor de master in bio/nano fysica en techniek (met honors) en voor het master certificaat programma in complexe moleculaire systemen. Tijdens zijn master project, bestudeerde hij DNA catch bonds.

Tijdens zijn bachelor en master, volbracht Stijn de honors opleidingen over het wetenschappelijke debat, big data, persoonlijk leiderschap, en het excelleren in de wetenschap. Ook was hij een van de oprichters van de honors studievereniging ‘Confluente’. Voordat hij begon aan zijn promotieonderzoek in februari 2019, werkte hij in vier verschillen onderzoeksgroepen.  Hij heeft negen maanden theoretisch werk gedaan in de theoretische biofysica groep op van de Technische universiteit Eindhoven, vier maanden experimenteel werk in de biofysica groep van AMOLF en zes maanden experimenteel werk in de ‘Manoharan Lab’ en ‘Wong lab’ op Harvard.

Onderwijs en Doceren

Scriptie

Directionality of diffusion on curved surfaces: anisotropic diffusion on the surface of a cylinder in three dimensional simulations

Auteur: van Leuken, S., 2015

Begeleider: Kusters, R. (Afstudeerdocent 1) & Ellenbroek, W. (Afstudeerdocent 2)

Scriptie/Masterproef: Bachelor

Bestand
Bestand