• 8
    Citaties
20212024

Onderzoeksresultaten per jaar

Persoonlijk profiel

Quote

Door het combineren van de kennis van wetenschappers en ingenieurs, natuurkunde en scheikunde, en theorie en experiment gaan we van materialen met optimale eigenschappen of milieuvriendelijk, naar optimale eigenschappen en milieuvriendelijk.

Research profile

Stijn van Leuken is een PhD student in de Fysische Chemie groep. In zijn onderzoek, maakt hij een theoretische verbinding tussen de microscopische en macroscopische eigenschappen van polymeren. Polymeren bestaan een veel vormen en maten: kunstmatige of uit de natuur, absorberend of waterafstotend, hervormbaar of hard. Door een specifieke combinatie te maken van de monomeren, kunnen we de eigenschappen van materialen aanpassen. Voor nieuwe toepassingen, willen we de optimale materiaaleigenschappen. Maar hoe weten we op welke manier het type of de locatie van een monomeer het materiaal veranderd?

Hiervoor kunnen we veel tijdrovende experimenten doen, waarin we een grote hoeveelheid polymeren met elkaar vergelijken, of, we kunnen gebruik maken van theorie. Door theorieën te ontwikkelen die al deze variaties in polymeren beschrijven, kunnen we veel verschillende toepassingen begrijpen. Met deze theorieën, kunnen we de optimale combinatie van polymeren voorspellen en daarmee de nodige hoeveelheid experimenten minimaliseren en onze kennis over polymeren vergroten. Een van de uitdagingen in de ontwikkeling van deze theorieën is dat ze tegelijkertijd realistisch en breed toepasbaar moeten zijn. Bovendien moet de theorie simpel genoeg blijven zodat andere wetenschappers en ingenieurs de theorie kunnen gebruiken zonder uitgebreid onderzoek. Stijn werkt aan deze uitdaging door gebruik te maken van zijn kennis vanuit zijn natuurkunde opleiding en samen te werken met scheikundigen en ingenieurs. Op deze manier draagt zijn onderzoek bij aan het ontwikkelen van materialen die tegelijkertijd milieuvriendelijk zijn en optimale materiaaleigenschappen hebben.

Onderwijs en Doceren

Stijn van Leuken slaagde in 2015 voor zijn natuurkunde bachelor (met honors) op de Technische universiteit in Eindhoven. Tijdens zijn bachelor project, bestudeerde hij de richtingsafhankelijkheid van diffusie over gekromde oppervlaktes in de ‘Responsive Soft Matter’ groep in Eindhoven. Hierna, slaagde hij voor de master in bio/nano fysica en techniek (met honors) en voor het master certificaat programma in complexe moleculaire systemen. Tijdens zijn master project, bestudeerde hij DNA catch bonds.

Tijdens zijn bachelor en master, volbracht Stijn de honors opleidingen over het wetenschappelijke debat, big data, persoonlijk leiderschap, en het excelleren in de wetenschap. Ook was hij een van de oprichters van de honors studievereniging ‘Confluente’. Voordat hij begon aan zijn promotieonderzoek in februari 2019, werkte hij in vier verschillen onderzoeksgroepen.  Hij heeft negen maanden theoretisch werk gedaan in de theoretische biofysica groep op van de Technische universiteit Eindhoven, vier maanden experimenteel werk in de biofysica groep van AMOLF en zes maanden experimenteel werk in de ‘Manoharan Lab’ en ‘Wong lab’ op Harvard.

Onderwijs en Doceren

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Stijn H.M. van Leuken actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • 1 Soortgelijke profielen

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of