Persoonlijk profiel

Quote

Mijn ambitie is om manieren te vinden om electromagnetische velden te gebruiken om de gezondheidszorg te verbeteren. Hiervoor onderzoekt mijn groep electromagnetische eigenschappen van weefsel om met die kennis nieuwe medische technology te ontwikkelen. Ik vind het met name belangrijk dat ons onderzoek ook daarwerkelijk het leven van patiënten verbeterd.

Research profile

Maarten Paulides is Hoogleraar en Leider van het Care & Cure onderzoekslab van de Electromagnetics groep van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij is ook Wetenschappelijk Directeur van het Center for Care and Cure Technology Eindhoven (C3Te) bij de afdelingen Elektrotechniek en Toegepaste Natuurkunde en Wetenschapscommunicatie van de TU/e. In deze rol faciliteert en stimuleert Paulides interdisciplinair onderzoek en valorisatie op het gebied van medische toepassingen. Verder is hij (ere)hoogleraar bij de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam.

Een belangrijk thema in de carrière van Paulides is de ontwikkeling en validatie van toepassingen voor hyperthermie om de effectiviteit van kankerbehandelingen bij hoofd- en halstumoren te verbeteren. Hyperthermie heeft de mogelijkheid om de effectiviteit van radiotherapie en chemotherapie te verhogen, of om bijwerkingen te verminderen door dezelfde effectiviteit te bereiken met een lagere dosis bestraling of chemotherapie. Dit is erg belangrijk bij hoofd- en halstumoren, omdat deze zich vormen in een anatomisch zeer kwetsbaar en complex gebied van het lichaam.

In zijn vroege carrière richtte Paulides zich op de ontwikkeling van hyperthermie-apparatuur, maar in de loop der jaren verschoof zijn focus naar de ontwikkeling van real-time behandelingscontrole met behulp van simulatie- en MRI-geleide interventie, evenals naar de beoordeling van het klinische voordeel van hyperthermie bij hoofd- en halstumoren. In 2018 verschoof zijn focus verder naar de brede toepassing van bio-elektromagnetische benaderingen in oncologie, beeldvorming en neurostimulatie. Zijn werk resulteerde in nieuwe behandelapparaten, patiëntspecifieke simulatie technologie voor behandelingspersonalisatie en baanbrekende gegevens voor het verbeteren van richtlijnen voor elektromagnetische blootstelling.

Paulides is gespecialiseerd in bio-elektromagnetische simulaties, microgolftechnieken, behandel- en stimulatieapparaten en MRI-geleide interventies. Validatie is altijd een aandachtspunt geweest, wat heeft geleid tot expertise in klinische studies en het bewijzen van de waarde van behandeling.

Academic background

Maarten Paulides behaalde een MSc-graad in Elektrotechniek (2002) aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en een cum laude PhD in Gezondheids- en Medische Fysica (2007) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na het behalen van zijn PhD bleef Paulides aan de Erasmus Universiteit, achtereenvolgens als onderzoeksmedewerker, Universitair Docent en Universitair Hoofddocent. In 2018 keerde hij terug naar de TU/e als Universitair Hoofddocent en werd hij in 2021 benoemd tot Hoogleraar. In november 2018 werd hij directeur van het Center for Care and Cure Technologies Eindhoven (C3Te), onderdeel van de TU/e. Gedurende zijn carrière heeft Paulides vele malen gediend als lid van technische commissies voor het internationale congres over hyperthermische oncologie (ICHO2012 & 2016), was hij gastonderzoeker (Duke University Medical Center, GE Global Research Center) en adviseur van verschillende onderzoeksgroepen/klinieken (LMU München, Chalmers/Göteborg, Zurich University/Aarau kliniek, Czech Technical University). Hij diende in de Nederlandse Gezondheidsraad, ICNRIP/WHO, COST-actie CA17115 (“MyWave”) en is lid van redactieraden (Int J Hyperthermia, Cancers). Daarnaast is hij actief in onderzoek valorisatie waarvoor hij samenwerkt met lokale ziekenhuizen (Kempenhaeghe, Catharina, Máxima MC) en (mede)oprichter is van MedTech-bedrijven (Sensius BV, PMTC).

Expertise gerelateerd aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN

In 2015 stemden de VN-lidstaten in met 17 wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG's) om armoede te beëindigen, de planeet te beschermen en voor iedereen welvaart te garanderen. Het werk van deze persoon draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):

  • SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn

Opleiding / Academische kwalificatie

Medicine, Basic Qualification on Education (BKO) Activated learning, Teach the teacher, Making structured exam questions, teaching observations and feedback, portfolio

16 aug. 201827 aug. 2018

Datum van toekenning: 27 aug. 2018

Health sciences, Doctor, Basic course for clinical investigators (BROK)

14 nov. 201621 nov. 2016

Datum van toekenning: 21 nov. 2016

Electrical engineering, Master

Datum van toekenning: 16 okt. 2002

Externe posities

Lid van de Thermal Medicine standaardiserings commissie, ASME : The American Society of Mechanical Engineers

1 jul. 20201 jul. 2025

Lid van de Wetenschappelijke Expert Groep, International Committee on Non-Ionizing Radiation Protection

1 jan. 20171 jan. 2021

Lid van de EMV commissie, Gezondheidsraad

1 jan. 2017 → …

UhD , Erasmus Medical Center

16 okt. 2002 → …

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Margarethus M. (Maarten) Paulides actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • 1 Soortgelijke profielen

Samenwerkingen en hoofdonderzoeksgebieden uit de afgelopen vijf jaar

Recente externe samenwerking op landen-/regioniveau. Duik in de details door op de stippen te klikken of