Foto van Josine Görtzen

Josine Görtzen

drs

20222023

Onderzoeksresultaten per jaar

Persoonlijk profiel

Quote

Ik vind de combinatie van twee dagen O&O lessen geven op een middelbare school en twee dagen onderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven leuk, afwisselend en uitdagend.

Na het opzetten van een goedlopend Technasium ontstond bij mij de wens om onderzoek te doen naar de procesmatige kant van het Technasium. Binnen het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) wordt bij het product gekeken naar wat de leerling in groepsverband heeft gemaakt. Bij het proces wordt gekeken naar hoe de leerling zich ontwikkelt als persoon. O&O is vanuit de stichting Technasium goed vorm gegeven, voor de procesmatige kant van O&O is er echter nog een verbeterslag mogelijk.

In 2015 heb ik contact opgenomen met de Eindhoven School of Education (ESoE), onderdeel van de TU/e om de mogelijkheden voor het uitvoeren van promotieonderzoek te bespreken. Het advies was om eerst een universitaire research master te doen. Dat werd de opleiding onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad en in september 2019 heb deze opleiding afgerond met een 8 voor mijn masterthesis. Dankzij een lerarenpromotiebeurs van de NWO ben ik in september 2021 gestart met mijn promotietraject “Leerlingen leren reflecteren, hoe begeleid je dat?” bij de ESoE.

Binnen mijn promotieonderzoek staat het verder bekwamen van O&O docenten in het begeleiden van het reflectieproces van leerlingen centraal. Tijdens het eerste deelonderzoek (schooljaar 2021-2022) hebben 23 O&O-docenten van 20 verschillende scholen leervragen over het reflectieproces van leerlingen geformuleerd en de wijze waarop zij scholing willen volgen. Op basis van deze leervragen, wetenschappelijke literatuur en afgestemd met de participanten wordt een nieuw, uitdagend professionaliseringstraject uitgevoerd in schooljaar 2022-2023 en schooljaar 2023-2024. Tijdens het traject wordt ook gedacht aan het door leerlingen ervaren nut van reflecteren, de kwaliteit van de door leerlingen geschreven reflectieverslagen en de manier waarop leerling materiaal input geeft voor de docent.

Expertise gerelateerd aan duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN

In 2015 stemden de VN-lidstaten in met 17 wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG's) om armoede te beëindigen, de planeet te beschermen en voor iedereen welvaart te garanderen. Het werk van deze persoon draagt bij aan de volgende duurzame ontwikkelingsdoelstelling(en):

  • SDG 4 – Kwaliteitsonderwijs

Vingerafdruk

Verdiep u in de onderzoeksgebieden waarop Josine Görtzen actief is. Deze onderwerplabels komen uit het werk van deze persoon. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.
  • 1 Soortgelijke profielen