SolarLab

Uitrusting/faciliteit: Onderzoekslaboratorium

  • Locatie

    De Zaale

    Eindhoven

    5600 MB

    Nederland

Uitrustingsdetails

Tekst

Met de faciliteiten van het SolarLab zijn snel en beheerst atomaire laagjes aan te brengen in en op zonnecellen, zodat zonnecellen nog efficiënter worden.

Dunne laagjes voor efficiëntere zonnecellen

Zonnecellen bestaan uit verschillende ultradunne laagjes materialen met elk een eigen functie. Samen zorgen ze ervoor dat zonlicht zo efficiënt mogelijk wordt omgezet in elektriciteit en er zo min mogelijk energie verloren gaat. Om zonnecellen nog efficiënter te maken, zoeken wetenschappers onophoudelijk naar nieuwe materialen en innovatieve manieren om deze laagjes te maken. Het SolarLab faciliteert dit onderzoek met state-of-the-art instrumenten.

Antireflectiecoatings en beschermlaagjes

Met de faciliteiten van het SolarLab zijn met hoge snelheid en uiterst precies dunne films aan te brengen op een ondergrond. Zo ontwikkelden wetenschappers van de TU/e dunne antireflectiecoatings om terugkaatsing van het zonlicht te voorkomen. Ze genereerden daarnaast een zeer effectieve passivatielaag, een beschermlaagje dat voorkomt dat elektrische energie weglekt. Verder richten wetenschappers zich met de faciliteiten van het SolarLab op het maken van nanolaagjes op perovskiet: een zeer veelbelovend, nieuw materiaal voor zonnecellen.

Plasmadepositie

Het laboratorium is gespecialiseerd in atoomlaagdepositie ofwel atomic layer deposition: het creëren van verschillende atomaire laagjes op een ondergrond. Dat gebeurt op verschillende manieren. Een van de methoden waarmee het laboratorium zich onderscheidt, is plasma-geassisteerde atoomlaagdepositie. Plasma is een reactief gas, dat reageert met de atomen aan het oppervlak van het bestudeerde materiaal. Aan het eind van de reactie ligt er een nieuw laagje over het oppervlak.

Lage temperatuur

Met de depositiemethoden van het SolarLab zijn de atomaire laagjes snel en uiterst nauwkeurig en beheerst aan te brengen. Omdat dit ook bij lage temperatuur kan plaatsvinden, zijn de methodes bovendien geschikt voor toepassing op polymeren en andere organische materialen. De wetenschappers verbonden aan het SolarLab hebben een diep begrip van de processen die ten grondslag liggen aan de depositiemethoden. Deze kennis vormt een unieke basis voor innovatieve oplossingen op het gebied van dunne-filmdepositie.

Externe onderzoek

De wetenschappers van de TU/e werken binnen het SolarLab samen met verschillende externe partners, zoals ECN, IMEC en Solliance. Ook externe bedrijven als FEI, Levitech, Meyer-Burger, Océ, Philips, en Toyota maken gebruik van de faciliteiten. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met Erwin Kessels.

Vingerafdruk Verken de onderzoeksgebieden waarvoor deze uitrusting is gebruikt. Deze labels worden gegenereerd op basis van de gerelateerde outputs. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.