NanoLab@TU/e

Uitrusting/faciliteit: Onderzoekslaboratorium

 • LocatieToon op kaart

  Groene Loper 19

  Flux

  Eindhoven

  5600 AB

  Nederland

Uitrustingsdetails

Tekst

Het NanoLab@TU/e biedt een unieke combinatie van apparatuur voor het ontwikkelen van optische chips en andere toepassingen van optische halfgeleidertechnologie.

Optische chips voor sneller internet

Niets gaat sneller dan het licht; vandaar dat ons internetverkeer voor een steeds groter deel verloopt via glasvezelkabels. Omdat de elektronica in onze computers werkt op basis van elektronen, moeten elektrische signalen voortdurend worden omgezet naar lichtsignalen en vice versa. Optische chips kunnen die vertaalslag overbodig maken. Daardoor zou het internet veel sneller en energiezuiniger worden. Het NanoLab@TU/e biedt alle apparatuur om deze chips en aanverwante toepassingen te ontwikkelen.

Wereldwijde voorsprong

Optische chips moeten licht kunnen opwekken en manipuleren op allerlei manieren. De chips moeten hiervoor zijn opgebouwd uit de juiste combinatie van halfgeleidermaterialen, uiterst nauwkeurig neergelegd in de juiste structuur. Het onderzoek van de TU/e en verschillende industriële partners is erop gericht de bestaande voorsprong van de regio Brainport op dit vlak te behouden. Het NanoLab@TU/e speelt hierbij een essentiële rol.

Fundamenteel onderzoek

Daarnaast biedt het laboratorium talloze mogelijkheden voor fundamenteel onderzoek op het gebied van onder andere Nanowires, Single Photon emiiters en het vervaardigen van ultra dunne laagjes met behulp van Atomic Layer Depostion.

Unieke cleanroom

De cleanroom van het NanoLab@TU/e biedt een combinatie van apparatuur die nergens elders in de wereld te vinden is. Deze maakt het mogelijk optische chips te maken op basis van het halfgeleidende indiumfosfide, vanaf het eerste substraat tot aan het eindproduct. Een ASML DUV-scanner maakt bijvoorbeeld prints op 3 inch wafers (de ondergrond van chips) met een uiterst grote nauwkeurigheid. Hoe strakker de kanaaltjes zijn in de chips waar het licht doorheen gaat, des te minder licht gaat er verloren.

Kristalgroei

Het NanoLab@TU/e heeft bovendien een state-of-the art Molecular Beam Epitaxy-machine. Deze laat kristallen van atoomlaag tot atoomlaag groeien tot het materiaal de gewenste samenstelling en structuur heeft. Het verloop van dit proces is bepalend voor de werking van de chip. Naast de unieke combinatie van apparatuur biedt het NanoLab@TU/e ondersteunend personeel met jarenlange expertise op het vakgebied.

Open access

Het NanoLab@TU/e is een ‘open access’ onderzoekslaboratorium, waarin zowel de TU/e als andere onderzoekscentra en industriële partijen onderzoek doen. Inzichten die zijn opgedaan met fundamenteel onderzoek vinden door deze opzet snel hun weg naar de industrie. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Huub Ambrosius.

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden waarvoor deze uitrusting is gebruikt. Deze labels worden gegenereerd op basis van de gerelateerde outputs. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.