NanoAccess

Uitrusting/faciliteit: Onderzoekslaboratorium

Uitrustingsdetails

Tekst

NanoAccess maakt het mogelijk innovatieve materialen op de nanometer nauwkeurig te fabriceren, bewerken en analyseren, zonder het noodzakelijke vacuüm te doorbreken.

Atomaire precisie in continu vacuüm

Met atomaire precisie onderzoek doen aan materialen vereist een zeer hoog vacuüm. Elke onzuiverheid en elke reactie met de lucht kan het experiment immers doen mislukken. NanoAccess biedt de unieke mogelijkheid om met één instrument innovatieve materialen op de nanometer nauwkeurig te maken, te manipuleren en te bestuderen, zonder dat het vacuüm verbroken wordt.

Efficiënter onderzoek

Onderzoek op de nanoschaal kan daardoor veel efficiënter en nauwkeuriger plaatsvinden. De faciliteit biedt zo bovendien meer mogelijkheden voor de fabricage van allerlei nieuwe structuren. Energiezuinige elektronica en geheugenopslag, sensoren voor slimme auto’s, microchips op basis van lichtsignalen en nieuwe materialen voor bijvoorbeeld energieopslag en zonnecellen komen dankzij het onderzoek met NanoAccess een stapje dichterbij.

Verbonden clusters

NanoAccess bestaat uit vier clusters van vacuümkamers met elk hun eigen functie en state-of-the-art apparatuur. De samples gaan van de ene naar de andere vacuümkamer door buizen die de clusters verbinden.

Unieke probemethode

In het eerste cluster, NanoFilm, kunnen onderzoekers dunne materiaalfilms atoomlaag voor atoomlaag opbouwen. In NanoFab etsen gefocuste ionenbundels structuren weg in de dunne oppervlakken. Met NanoProbe brengen wetenschappers de materiaaloppervlakken met verschillende analysetechnieken extreem nauwkeurig in beeld. De Scanning Tunneling Microscopy (STM) werkt niet, zoals gebruikelijk, met één, maar met vier naalden die het oppervlak aftasten. Zo zijn niet alleen de structuur, maar ook de geleiding en magnetische eigenschappen van de samples te meten. Deze combinatie van functies is uniek in Nederland.

Uitzonderlijke onderzoeksmogelijkheden

Het vierde cluster, NanoUser, biedt de mogelijkheid om tijdelijke apparatuur met andere functies aan het geheel te verbinden. Externe partijen kunnen op die manier elke gewenste analysemethode toevoegen aan NanoAccess. De vele onderzoeksmogelijkheden die NanoAccess op deze wijze biedt, maken de faciliteit uniek.

Externe partijen

Onderzoekers van de TU/e werken bij NanoAccess veel samen met partners als DIFFER, Holst en NXP. Ook voor extern onderzoek is de faciliteit beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen met Reinoud Lavrijsen.

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden waarvoor deze uitrusting is gebruikt. Deze labels worden gegenereerd op basis van de gerelateerde outputs. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.