Het High Capacity Optical Transmission Lab faciliteert onderzoek naar innovatieve glasvezelkabels waarmee grotere hoeveelheden data zijn te verzenden.
Innovatieve glasvezels voor sneller internet
Omdat het aantal internettoepassingen razendsnel groeit, neemt de vraag naar netwerkcapaciteit alsmaar toe. Als het netwerk niet wordt aangepast, zal de overvloed aan data het op termijn doen dichtslibben. Om dit te voorkomen zijn nieuwe methoden van datatransmissie nodig. Het High Capacity Optical Transmission Lab faciliteert onderzoek dat innovaties op dit terrein mogelijk maakt.
Supersnelle datatransmissie
Wetenschappers van de TU/e gebruikten in het laboratorium onder meer een nieuw type glasvezel om er voor het eerst 255 Terabit per seconde mee te versturen: ruim twintig keer zoveel data als met gebruikelijke glasvezels. Het verschil met conventionele glasvezels is dat dit nieuwe type niet één, maar zeven optische kanalen heeft waar het licht doorheen schiet. Het opmerkelijke resultaat verscheen in 2014 in het vooraanstaande vakblad Nature Photonics.
Signalen omzetten en verwerken
Om data via een glasvezel te verzenden, moeten de elektrische signalen uit onze smartphone of computer eerst worden omgezet naar lichtsignalen. Het High Capacity Optical Transmission Lab ontwikkelt innovatieve moduleringsmethoden om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Het laboratorium loopt bovendien wereldwijd voorop in de ontwikkeling van geavanceerde algoritmes voor signaalverwerking.
Innovatieve glasvezels maken
Het laboratorium heeft hoogwaardige apparatuur om de transmissiecapaciteit van verschillende soorten glasvezels te meten. Met state-of-the-art real time oscilloscopen kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld 160 miljard samples per seconde opvangen. Daardoor kunnen ze precies meten wat er in de glasvezelkabels gebeurt. Het laboratorium vervaardigt zelf verschillende componenten, zoals optische signaalversterkers. Ook technieken om verschillende optische kanalen samen te voegen in een nieuwe, innovatieve glasvezel maken het laboratorium uniek in de Benelux.
Externe partijen
De wetenschappers van de Electro-Optical Communications Group werken binnen het laboratorium samen met verscheidene Nederlandse en buitenlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Daarnaast maken start-ups als Effect Photonics en VTECH gebruik van de faciliteiten. Externe partijen die hierin interesse hebben, kunnen contact opnemen met Chigo Okonkwo.