Center for Wireless Technology (CWTe Lab)

Uitrusting/faciliteit: Onderzoekslaboratorium

 • LocatieToon op kaart

  Groene Loper 19

  Flux, room 7.096

  Eindhoven

  5600 MB

  Nederland

Uitrustingsdetails

Tekst

Center for Wireless Technology (CWTe Lab)

Het CWTe faciliteert onderzoek aan draadloze systemen en antennes dat het Internet of Things op een hoger niveau brengt.

Alles-in-een voor draadloze communicatie

Het Internet of Things knoopt steeds meer apparaten draadloos aan elkaar. Om die apparaten snel, gelijktijdig en foutloos met elkaar te laten communiceren, zijn nieuwe technologieën nodig. Het Centre for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) combineert state-of-the-art faciliteiten met expertise van verschillende disciplines om draadloze systemen en antennes te bestuderen en te verbeteren.

Drie onderzoekslijnen

Een van de onderzoeksprogramma’s die plaatsvinden binnen het laboratorium heeft als doel om datasnelheden van 1 terabit per seconde te realiseren. Dat is ongeveer duizend keer zo snel als het huidige WiFi. Ook werken wetenschappers binnen het lab aan kleine, draadloze sensoren die hun energie halen uit de radiogolven van het draadloze netwerk. Een derde programma betreft de terahertz-technologie. Daarbij ontwikkelen onderzoekers nieuwe technieken voor haarscherpe medische beeldvorming en wapendetectie op basis van zeer hoogfrequente signalen.

Vele testlabs in een ruimte

Het CWTe integreert verschillende laboratoria voor onderzoek aan draadloze antennes binnen één ruimte van 700 vierkante meter: van near-field scanning (het testen van antennes in een kleine ruimte), tot het testen van nieuwe chips op wafers. Er is een volledig afgeschermde metalen ruimte om de gevoeligste elektronica door te meten en in een systeemintegratie-lab kunnen chips worden gekoppeld aan andere onderdelen. Vooral de combinatie van de verschillende laboratoria en de bijbehorende expertise op één plek maken het CWTe uniek in Europa.

Volledige afscherming

Bijzonder aan het CWTe is dat alle laboratoria volledig elektromagnetisch zijn afgeschermd van de buitenwereld. Verstoringen door bijvoorbeeld mobiele telefoons zijn zo onmogelijk. Speciale ramen die elektromagnetische velden tegenhouden, maar daglicht deels doorlaten, maken langdurig nauwkeurig onderzoek mogelijk in een aangename werkruimte.

Extern onderzoek

Het CWTe werkt regelmatig samen met onderzoekspartners van buiten de universiteit, zoals NXP en Philips. Het CWTe biedt externe partijen afzonderlijke ruimtes, zodat hun privacy en security gewaarborgd blijft. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Rainier van Dommele.

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden waarvoor deze uitrusting is gebruikt. Deze labels worden gegenereerd op basis van de gerelateerde outputs. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.