Atmosferische Grenslaagwindtunnel

Uitrusting/faciliteit: Onderzoekslaboratorium

Uitrustingsdetails

Tekst

De windtunnel (WT) op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven maakt aerodynamisch en grenslaagonderzoek mogelijk op statische en bewegende objecten. De WT is een gesloten atmosferische grenslaagwindtunnel (AGLWT) met een totale lengte van 46 m en een testsectielengte van 27 m. De testsectie is 3 m breed en 2 m hoog. Tests kunnen worden uitgevoerd bij referentiesnelheden variërend van 0 - 30 m/s.

Onderzoeksgebieden

Experimenteel onderzoek is nodig om bijvoorbeeld inzicht te krijgen, en verbeteringen aan te brengen, in zaken als windcomfort op loopniveau, de dispersie van fijnstof in een stad, windbelasting veroorzaakt door grote schepen in havens, natuurlijke ventilatie of aerodynamica op het gebied van sport. Sommige van deze experimenten vereisen een experimentele opstelling op schaal, anderen kunnen op ware grootte uitgevoerd worden. Beide gevallen kunnen worden gerealiseerd en beoordeeld in de AGLWT onder zeer gecontroleerde grensvoorwaarden. Het turbulentieniveau bij de uitgang van de contractie is minder dan 1%. Laag-turbulente metingen worden daarom uitgevoerd in het voorste deel van de testsectie (na de contractie), terwijl hoog-turbulente (atmosferische) metingen worden uitgevoerd in het achterste deel van de testsectie. Op beide locaties is de windtunnel uitgerust met twee zeer nauwkeurige draaitafels met een diameter van 2,5 m.

Opstelling atmosferische grenslaag

De lange testsectie van deze WT maakt de reproductie van wind in de neutrale AGL mogelijk, die stromingseigenschappen vertegenwoordigen over verschillende terreincategorieën volgens de internationale standaardcodes voor civiele techniek. Hiertoe worden L-vormige metalen vierkante elementen van verschillende groottes (0,02 m - 0,08 m) en wervelgeneratoren (bijv. spires) gecombineerd om AGL-stromingen te genereren bij verschillende geometrische schaalverhoudingen variërend van ongeveer 1/40 tot 1/400.

Opstelling met laag turbulentieniveau

De WT voorziet ook in aerodynamisch onderzoek op bewegende objecten, zoals fietsers, schaatsers of voertuigen. Indien nodig kunnen de wanden van de eerste negen meter van de testsectie worden verwijderd en vervangen door een hydraulisch bediend horizontaal platform om tests van grotere obstakels te faciliteren. Daarnaast zijn twee turbulente roosters beschikbaar om het effect van verschillende turbulentieniveaus op het onderzochte object te beoordelen.

Als u geïnteresseerd bent, neem dan contact op met Dr. Stefanie Gillmeier.

Vingerafdruk

Verken de onderzoeksgebieden waarvoor deze uitrusting is gebruikt. Deze labels worden gegenereerd op basis van de gerelateerde outputs. Samen vormen ze een unieke vingerafdruk.