Geprogrammeerde instructie

  • L. Pezzi Martins Loane

Student thesis: Master

Abstract

Docenten moeten kunnen differentiëren tussen de verschillende type leerlingen in een klas, maar hebben er vaak weinig tot geen tijd voor. Bij een geprogrammeerde instructie, gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze kunnen op hun eigen tempo een nieuwe onderwerp leren, maar op een door de docent vastgesteld route waarin de misconceptie/valkuilen die het meeste voorkomen zijn ingebouwd met tussendoor uitleg. Op deze manier heeft de docent meer tijd om extra uitleg te geven aan de leerlingen die het nodig hebben op het moment dat ze vastlopen. Maar leidt het GI tot dezelfde resultaten als een directe instructie?
Het blijkt uit dit onderzoek dat het geprogrammeerd instructie niet tot een betere resultaat leidt, maar wel tot een dieper geleerd onderwerp. De leerlingen die de geprogrammeerd instructie hebben gevolgd, zijn tot dezelfde resultaat gekomen als de leerlingen de directe instructie hebben gevolgd. Verder konden de leerlingen die het geprogrammeerde instructie hebben gevolgd, beter kunnen scoren op de vraag waarbij verbanden gelegd moest worden tussen meerdere onderwerpen tegelijktijdig.
Het blijkt dus dat de geprogrammeerde instructie in het onderwerp “reactiesnelheid” een geschikt vervanging is van de directie instructie les.
Date of Award31 Oct 2017
Original languageDutch
SupervisorWendy T.M. Sanders (Supervisor 1)

Cite this

'