Valkuilen van genetwerkt optreden: een techniek-filosofische analyse

C.G. Burken, van

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

‘Genetwerkt’ optreden (Network Enabled Capabilities – NEC) is erop gericht militair voordeel te behalen tijdens operaties door informatiedeling en samenwerking. Dit wordt mogelijk gemaakt door techniek. Het werken met technologieën die genetwerkt optreden mogelijk maken kan valkuilen met zich meebrengen, onder meer door de aanname dat techniek neutraal zou zijn. Dit blijkt niet het geval. Dit artikel verheldert de oorzaken van de valkuilen en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de (techniek-)filosofie. Daarbij komt tevens de Kunduz Airstrike aan de orde: een luchtaanval die twee jaar geleden in Afghanistan plaatsvond, waarbij techniek een belangrijke maar veelal onderbelichte rol vervulde.
Original languageDutch
Pages (from-to)77-86
Number of pages10
JournalMilitaire Spectator
Volume180
Issue number2
Publication statusPublished - 2011

Cite this

Burken, van, C.G. / Valkuilen van genetwerkt optreden: een techniek-filosofische analyse. In: Militaire Spectator. 2011 ; Vol. 180, No. 2. pp. 77-86.
@article{a2d24824a4df4943ae76b51a0f5857ca,
title = "Valkuilen van genetwerkt optreden: een techniek-filosofische analyse",
abstract = "‘Genetwerkt’ optreden (Network Enabled Capabilities – NEC) is erop gericht militair voordeel te behalen tijdens operaties door informatiedeling en samenwerking. Dit wordt mogelijk gemaakt door techniek. Het werken met technologie{\"e}n die genetwerkt optreden mogelijk maken kan valkuilen met zich meebrengen, onder meer door de aanname dat techniek neutraal zou zijn. Dit blijkt niet het geval. Dit artikel verheldert de oorzaken van de valkuilen en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de (techniek-)filosofie. Daarbij komt tevens de Kunduz Airstrike aan de orde: een luchtaanval die twee jaar geleden in Afghanistan plaatsvond, waarbij techniek een belangrijke maar veelal onderbelichte rol vervulde.",
author = "{Burken, van}, C.G.",
year = "2011",
language = "Nederlands",
volume = "180",
pages = "77--86",
journal = "Militaire Spectator",
issn = "0026-3869",
number = "2",

}

Valkuilen van genetwerkt optreden: een techniek-filosofische analyse. / Burken, van, C.G.

In: Militaire Spectator, Vol. 180, No. 2, 2011, p. 77-86.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Valkuilen van genetwerkt optreden: een techniek-filosofische analyse

AU - Burken, van, C.G.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - ‘Genetwerkt’ optreden (Network Enabled Capabilities – NEC) is erop gericht militair voordeel te behalen tijdens operaties door informatiedeling en samenwerking. Dit wordt mogelijk gemaakt door techniek. Het werken met technologieën die genetwerkt optreden mogelijk maken kan valkuilen met zich meebrengen, onder meer door de aanname dat techniek neutraal zou zijn. Dit blijkt niet het geval. Dit artikel verheldert de oorzaken van de valkuilen en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de (techniek-)filosofie. Daarbij komt tevens de Kunduz Airstrike aan de orde: een luchtaanval die twee jaar geleden in Afghanistan plaatsvond, waarbij techniek een belangrijke maar veelal onderbelichte rol vervulde.

AB - ‘Genetwerkt’ optreden (Network Enabled Capabilities – NEC) is erop gericht militair voordeel te behalen tijdens operaties door informatiedeling en samenwerking. Dit wordt mogelijk gemaakt door techniek. Het werken met technologieën die genetwerkt optreden mogelijk maken kan valkuilen met zich meebrengen, onder meer door de aanname dat techniek neutraal zou zijn. Dit blijkt niet het geval. Dit artikel verheldert de oorzaken van de valkuilen en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de (techniek-)filosofie. Daarbij komt tevens de Kunduz Airstrike aan de orde: een luchtaanval die twee jaar geleden in Afghanistan plaatsvond, waarbij techniek een belangrijke maar veelal onderbelichte rol vervulde.

M3 - Tijdschriftartikel

VL - 180

SP - 77

EP - 86

JO - Militaire Spectator

JF - Militaire Spectator

SN - 0026-3869

IS - 2

ER -