Thermisch comfort onder niet-uniforme omgevingscondities

L. Schellen, B.R.M. Kingma, M.G.L.C. Loomans, M.H. Wit, de, W.D. Marken Lichtenbelt, van

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

4 Downloads (Pure)

Abstract

Het thermische comfort van gebruikers is een belangrijke gebouwprestatie-indicator. Gedurende de ontwerpfase van een gebouw is het daarom van belang om het toekomstige comfort van de gebruikers adequaat te kunnen voorspellen. Een ander belangrijk aspect is het toekomstige energiegebruik van een gebouw. Echter, eerder onderzoek heeft aangetoond dat door toepassing van energiezuinige installatieconcepten het thermisch comfort van de gebruiker kan verslechteren. Door toepassing van dergelijke concepten kunnen niet-uniforme, zowel in de tijd als ruimtelijk, thermische omgevingscondities ontstaan. In het promotieonderzoek werd het thermisch comfort bestudeerd onder dergelijke niet-uniforme condities. Tevens werd onderzocht hoe het thermisch comfort onder dergelijke condities voorspeld kan worden. De resultaten laten zien dat met de huidige normen en richtlijnen het thermisch comfort onder niet-uniforme condities niet adequaat voorspeld kan worden wanneer lokale effecten (lokale huidtemperaturen en lokale sensaties) een significante invloed hebben. Een ander belangrijk aandachtspunt is de verschillen in thermische perceptie tussen verschillende subpopulaties (bijv. mannen vs. vrouwen). Voor het voorspellen van het thermisch comfort onder dynamische omstandigheden (veranderingen in de tijd) wordt een nieuwe aanpak gepresenteerd gebaseerd op de neurofysiologie van de thermische perceptie. Daarnaast wordt de toegevoegde waarde van het gebruik van een thermofysiologisch model (ThermoSEM) voor het voorspellen van het thermisch comfort in de gebouwde omgeving bediscussieerd.
Original languageDutch
Pages (from-to)2-7
JournalBouwfysica
Volume2013
Issue number2
Publication statusPublished - 2013

Cite this

Schellen, L. ; Kingma, B.R.M. ; Loomans, M.G.L.C. ; Wit, de, M.H. ; Marken Lichtenbelt, van, W.D. / Thermisch comfort onder niet-uniforme omgevingscondities. In: Bouwfysica. 2013 ; Vol. 2013, No. 2. pp. 2-7.
@article{38e6d0a5cc0c4dc8bdcbb0892840ccaf,
title = "Thermisch comfort onder niet-uniforme omgevingscondities",
abstract = "Het thermische comfort van gebruikers is een belangrijke gebouwprestatie-indicator. Gedurende de ontwerpfase van een gebouw is het daarom van belang om het toekomstige comfort van de gebruikers adequaat te kunnen voorspellen. Een ander belangrijk aspect is het toekomstige energiegebruik van een gebouw. Echter, eerder onderzoek heeft aangetoond dat door toepassing van energiezuinige installatieconcepten het thermisch comfort van de gebruiker kan verslechteren. Door toepassing van dergelijke concepten kunnen niet-uniforme, zowel in de tijd als ruimtelijk, thermische omgevingscondities ontstaan. In het promotieonderzoek werd het thermisch comfort bestudeerd onder dergelijke niet-uniforme condities. Tevens werd onderzocht hoe het thermisch comfort onder dergelijke condities voorspeld kan worden. De resultaten laten zien dat met de huidige normen en richtlijnen het thermisch comfort onder niet-uniforme condities niet adequaat voorspeld kan worden wanneer lokale effecten (lokale huidtemperaturen en lokale sensaties) een significante invloed hebben. Een ander belangrijk aandachtspunt is de verschillen in thermische perceptie tussen verschillende subpopulaties (bijv. mannen vs. vrouwen). Voor het voorspellen van het thermisch comfort onder dynamische omstandigheden (veranderingen in de tijd) wordt een nieuwe aanpak gepresenteerd gebaseerd op de neurofysiologie van de thermische perceptie. Daarnaast wordt de toegevoegde waarde van het gebruik van een thermofysiologisch model (ThermoSEM) voor het voorspellen van het thermisch comfort in de gebouwde omgeving bediscussieerd.",
author = "L. Schellen and B.R.M. Kingma and M.G.L.C. Loomans and {Wit, de}, M.H. and {Marken Lichtenbelt, van}, W.D.",
year = "2013",
language = "Nederlands",
volume = "2013",
pages = "2--7",
journal = "Bouwfysica",
issn = "0928-5377",
number = "2",

}

Schellen, L, Kingma, BRM, Loomans, MGLC, Wit, de, MH & Marken Lichtenbelt, van, WD 2013, 'Thermisch comfort onder niet-uniforme omgevingscondities', Bouwfysica, vol. 2013, no. 2, pp. 2-7.

Thermisch comfort onder niet-uniforme omgevingscondities. / Schellen, L.; Kingma, B.R.M.; Loomans, M.G.L.C.; Wit, de, M.H.; Marken Lichtenbelt, van, W.D.

In: Bouwfysica, Vol. 2013, No. 2, 2013, p. 2-7.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Thermisch comfort onder niet-uniforme omgevingscondities

AU - Schellen, L.

AU - Kingma, B.R.M.

AU - Loomans, M.G.L.C.

AU - Wit, de, M.H.

AU - Marken Lichtenbelt, van, W.D.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Het thermische comfort van gebruikers is een belangrijke gebouwprestatie-indicator. Gedurende de ontwerpfase van een gebouw is het daarom van belang om het toekomstige comfort van de gebruikers adequaat te kunnen voorspellen. Een ander belangrijk aspect is het toekomstige energiegebruik van een gebouw. Echter, eerder onderzoek heeft aangetoond dat door toepassing van energiezuinige installatieconcepten het thermisch comfort van de gebruiker kan verslechteren. Door toepassing van dergelijke concepten kunnen niet-uniforme, zowel in de tijd als ruimtelijk, thermische omgevingscondities ontstaan. In het promotieonderzoek werd het thermisch comfort bestudeerd onder dergelijke niet-uniforme condities. Tevens werd onderzocht hoe het thermisch comfort onder dergelijke condities voorspeld kan worden. De resultaten laten zien dat met de huidige normen en richtlijnen het thermisch comfort onder niet-uniforme condities niet adequaat voorspeld kan worden wanneer lokale effecten (lokale huidtemperaturen en lokale sensaties) een significante invloed hebben. Een ander belangrijk aandachtspunt is de verschillen in thermische perceptie tussen verschillende subpopulaties (bijv. mannen vs. vrouwen). Voor het voorspellen van het thermisch comfort onder dynamische omstandigheden (veranderingen in de tijd) wordt een nieuwe aanpak gepresenteerd gebaseerd op de neurofysiologie van de thermische perceptie. Daarnaast wordt de toegevoegde waarde van het gebruik van een thermofysiologisch model (ThermoSEM) voor het voorspellen van het thermisch comfort in de gebouwde omgeving bediscussieerd.

AB - Het thermische comfort van gebruikers is een belangrijke gebouwprestatie-indicator. Gedurende de ontwerpfase van een gebouw is het daarom van belang om het toekomstige comfort van de gebruikers adequaat te kunnen voorspellen. Een ander belangrijk aspect is het toekomstige energiegebruik van een gebouw. Echter, eerder onderzoek heeft aangetoond dat door toepassing van energiezuinige installatieconcepten het thermisch comfort van de gebruiker kan verslechteren. Door toepassing van dergelijke concepten kunnen niet-uniforme, zowel in de tijd als ruimtelijk, thermische omgevingscondities ontstaan. In het promotieonderzoek werd het thermisch comfort bestudeerd onder dergelijke niet-uniforme condities. Tevens werd onderzocht hoe het thermisch comfort onder dergelijke condities voorspeld kan worden. De resultaten laten zien dat met de huidige normen en richtlijnen het thermisch comfort onder niet-uniforme condities niet adequaat voorspeld kan worden wanneer lokale effecten (lokale huidtemperaturen en lokale sensaties) een significante invloed hebben. Een ander belangrijk aandachtspunt is de verschillen in thermische perceptie tussen verschillende subpopulaties (bijv. mannen vs. vrouwen). Voor het voorspellen van het thermisch comfort onder dynamische omstandigheden (veranderingen in de tijd) wordt een nieuwe aanpak gepresenteerd gebaseerd op de neurofysiologie van de thermische perceptie. Daarnaast wordt de toegevoegde waarde van het gebruik van een thermofysiologisch model (ThermoSEM) voor het voorspellen van het thermisch comfort in de gebouwde omgeving bediscussieerd.

M3 - Tijdschriftartikel

VL - 2013

SP - 2

EP - 7

JO - Bouwfysica

JF - Bouwfysica

SN - 0928-5377

IS - 2

ER -