Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers

G.J.T. Brouwers, A.J.M. Jorissen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

101 Downloads (Pure)

Abstract

Dit artikel gaat in op de spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers waarvan het verloop van de hoogte aan één zijde plaats vindt. Ten gevolge van niet evenwijdig aan de houtvezel verlopende randen treden er spanningen loodrecht op de houtvezel en schuifspanningen op. Deze spanningen ontstaan door zowel moment als dwarskracht. Aan de hand van handberekeningen en computermodellen worden de spanningen bepaald om zo nodig tot een "verbeterde" rekenregel te komen. Om de spanningen te kunnen toetsen is een meer geavanceerd bezwijkcriterium voor de sterkte noodzakelijk. Het in de praktijk gebruikte Norris criterium wordt in dit artikel bekeken.
Original languageEnglish
Title of host publicationOnderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010
EditorsA.J.M. Jorissen, A.J.M. Leijten
Place of PublicationEindhoven
PublisherTechnische Universiteit Eindhoven
Pages23-36
ISBN (Print)978-90-6814-189-4
Publication statusPublished - 2012

Cite this

Brouwers, G. J. T., & Jorissen, A. J. M. (2012). Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers. In A. J. M. Jorissen, & A. J. M. Leijten (Eds.), Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010 (pp. 23-36). Eindhoven: Technische Universiteit Eindhoven.
Brouwers, G.J.T. ; Jorissen, A.J.M. / Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers. Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010. editor / A.J.M. Jorissen ; A.J.M. Leijten. Eindhoven : Technische Universiteit Eindhoven, 2012. pp. 23-36
@inbook{6923be5a186c459f99b025cd64db56fd,
title = "Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers",
abstract = "Dit artikel gaat in op de spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers waarvan het verloop van de hoogte aan {\'e}{\'e}n zijde plaats vindt. Ten gevolge van niet evenwijdig aan de houtvezel verlopende randen treden er spanningen loodrecht op de houtvezel en schuifspanningen op. Deze spanningen ontstaan door zowel moment als dwarskracht. Aan de hand van handberekeningen en computermodellen worden de spanningen bepaald om zo nodig tot een {"}verbeterde{"} rekenregel te komen. Om de spanningen te kunnen toetsen is een meer geavanceerd bezwijkcriterium voor de sterkte noodzakelijk. Het in de praktijk gebruikte Norris criterium wordt in dit artikel bekeken.",
author = "G.J.T. Brouwers and A.J.M. Jorissen",
year = "2012",
language = "English",
isbn = "978-90-6814-189-4",
pages = "23--36",
editor = "A.J.M. Jorissen and A.J.M. Leijten",
booktitle = "Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010",
publisher = "Technische Universiteit Eindhoven",

}

Brouwers, GJT & Jorissen, AJM 2012, Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers. in AJM Jorissen & AJM Leijten (eds), Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010. Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, pp. 23-36.

Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers. / Brouwers, G.J.T.; Jorissen, A.J.M.

Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010. ed. / A.J.M. Jorissen; A.J.M. Leijten. Eindhoven : Technische Universiteit Eindhoven, 2012. p. 23-36.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers

AU - Brouwers, G.J.T.

AU - Jorissen, A.J.M.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Dit artikel gaat in op de spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers waarvan het verloop van de hoogte aan één zijde plaats vindt. Ten gevolge van niet evenwijdig aan de houtvezel verlopende randen treden er spanningen loodrecht op de houtvezel en schuifspanningen op. Deze spanningen ontstaan door zowel moment als dwarskracht. Aan de hand van handberekeningen en computermodellen worden de spanningen bepaald om zo nodig tot een "verbeterde" rekenregel te komen. Om de spanningen te kunnen toetsen is een meer geavanceerd bezwijkcriterium voor de sterkte noodzakelijk. Het in de praktijk gebruikte Norris criterium wordt in dit artikel bekeken.

AB - Dit artikel gaat in op de spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers waarvan het verloop van de hoogte aan één zijde plaats vindt. Ten gevolge van niet evenwijdig aan de houtvezel verlopende randen treden er spanningen loodrecht op de houtvezel en schuifspanningen op. Deze spanningen ontstaan door zowel moment als dwarskracht. Aan de hand van handberekeningen en computermodellen worden de spanningen bepaald om zo nodig tot een "verbeterde" rekenregel te komen. Om de spanningen te kunnen toetsen is een meer geavanceerd bezwijkcriterium voor de sterkte noodzakelijk. Het in de praktijk gebruikte Norris criterium wordt in dit artikel bekeken.

M3 - Chapter

SN - 978-90-6814-189-4

SP - 23

EP - 36

BT - Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010

A2 - Jorissen, A.J.M.

A2 - Leijten, A.J.M.

PB - Technische Universiteit Eindhoven

CY - Eindhoven

ER -

Brouwers GJT, Jorissen AJM. Spanningsverdeling in niet-prismatische houten liggers. In Jorissen AJM, Leijten AJM, editors, Onderzoeksmiddag Construeren met hout, 15 januari 2010. Eindhoven: Technische Universiteit Eindhoven. 2012. p. 23-36