Slaaponderzoek in beweging: Implementatie van de WatchPAT en verplaatsing van diagnostiek

Sharon Daalwijk

    Research output: ThesisEngD Thesis

    Abstract

    De Nederlandse zorg staat onder druk. De vergrijzing van de bevolking, het personeelstekort en de groeiende, steeds complexere zorgvraag resulteren in een hoge werkdruk en stijgende zorgkosten. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden is het Integraal Zorgakkoord (IZA) opgesteld. De rode draad in het IZA is passende zorg. Het thema Juiste zorg op de Juiste plek is daar onderdeel van en één van de basisprincipes van het IZA. Dat geeft aanleiding voor tal van interventies om zorg anders aan te pakken.
    In dit ontwerpproject is gewerkt aan een passende, efficiënte inrichting van slaapdiagnostiek. Hierbij is een aanvullende onderzoeksmethode in de vorm van een WatchPAT geïntroduceerd. De WatchPAT is een diagnostisch instrument dat met een PAT-signaal (Perifeer Arterieel Tone) een indicatie geeft voor slaapapneu.
    Het ontwerpproject bestaat uit drie delen:
    1. Efficiënte inzet van de WatchPAT binnen het ziekenhuis
    2. Efficiënte inzet van de WatchPAT buiten het ziekenhuis
    3. Inzicht in ziekenhuisverplaatste diagnostiek
    Voor de efficiënte inzet van de WatchPAT binnen Gelre Ziekenhuizen is een procesvoorstel gedaan waarbij de aandacht ligt op de juiste expertise op de juiste plek. Door logistieke taken bij gespecialiseerde functies weg te halen, krijgen zij de ruimte om passend werk te doen waar hun specifieke kennis voor nodig is.
    In het tweede deel gaat het over de verplaatsing van slaapdiagnostiek naar de eerstelijn, het domein van onder andere de huisarts. Aangezien er op dit gebied nog geen samenwerking tussen Gelre Ziekenhuizen en de huisarts bestaat, moet de eerste focus liggen op het ontwikkelen van een gezamenlijk doel. Een doel dat alle belangen van de betrokken netwerkpartners omvat. Op basis van literatuuronderzoek en benchmarkgesprekken zijn diverse mogelijkheden onderzocht om het proces voor slaaponderzoek in te richten. Deze uitwerking kan als basis dienen voor verdere verkenning.
    In het derde deel zijn de belangrijkste inzichten samengebracht. Bij de verplaatsing van zorg, waaronder diagnostiek, is het van belang om niet alleen het perspectief van het ziekenhuis in acht te nemen, maar ook dat van de eerstelijns-zorgverleners en de patiënten. Initiatieven om zorg te verplaatsen zijn er veelvuldig, maar de effectiviteit daarvan is wetenschappelijk nog onvoldoende onderbouwd. Het is vooral onduidelijk wat de bredere maatschappelijke impact is als het gaat om kosten en wat het doet voor de gezondheid van de patiënt.
    Tot slot is het belangrijk dat interventies waarbij zorg wordt verplaatst zorgvuldig worden uitgevoerd. Hierbij dient het doel duidelijk te zijn met daarbij een sterke focus op samenwerking tussen huisartsen en specialisten, kennisdeling, en praktische ondersteuning vanuit het ziekenhuis. De essentie is: wat is de toegevoegde waarde, voor wie en hoe kan dit worden bereikt zonder de kwaliteit van zorg te ondermijnen.
    Original languageEnglish
    Supervisors/Advisors
    • Boon, J.G. (Hans), Supervisor
    • Becht, Arjen, External supervisor, External person
    • Poortman, Miriam, External supervisor, External person
    • Hurkmans, Coen, External supervisor
    Place of PublicationEindhoven
    Publisher
    Publication statusPublished - 27 Sept 2024

    Bibliographical note

    EngD thesis. - Confidential.

    Fingerprint

    Dive into the research topics of 'Slaaponderzoek in beweging: Implementatie van de WatchPAT en verplaatsing van diagnostiek'. Together they form a unique fingerprint.

    Cite this