Open innovatie : de rol van corporate venture capital

M.H. Rochemont, de, V.J.A. Vrande, van de

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Abstract

Sinds bedrijven in toenemende mate gebruik maken van open innovatie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en producten (Chesbrough, 2003), worden ook de strategieën van samenwerking met andere organisaties steeds belangrijker. Behalve samenwerkingsverbanden zoals strategische allianties, spelen ook fusies en overnames een belangrijke rol bij het verkrijgen van nieuwe kennis. Daarnaast is er een groeiende rol weggelegd voor het gebruik van corporate venture capital investeringen als instrument voor technologie acquisitie. Corporate venture capital (CVC) houdt in dat een bedrijf (veelal multinationals) kleine, financiële investeringen doet in veelbelovende start-ups. De aandacht voor corporate venture capital investeringen als instrument voor open innovatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook in de wetenschappelijke literatuur wordt steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkelingen rondom corporate venture capital investeringen en de relatie met innovatie (o.a. Dushnitsky & Lenox, 2005a, 2005b; Gompers, 2002; Gompers & Lerner, 1998; Kortum & Lerner, 2000; Sykes, 1990). Bestaand, empirisch onderzoek heeft echter een sterke focus op Noord Amerika (Chesbrough et al., 2006). In dit essay zullen we daarom een beschrijving geven van de ontwikkelingen in de Europese CVC sector gedurende de afgelopen paar jaar. Allereerst worden de trends van de afgelopen jaren beschreven en de mogelijke motieven die aan dergelijk investeringen ten grondslag liggen. Na deze Europese beschouwingen wordt nader gekeken naar de Nederlandse CVC sector. Ten slotte worden de conclusies en beleidsimplicaties die voortvloeien uit het onderzoek gepresenteerd.
Original languageEnglish
Title of host publicationOpen stellingen: essays over Open Innovatie
EditorsJ. Sistermans
Place of PublicationDen Haag
PublisherAdviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT
Pages57-64
Number of pages130
ISBN (Print)90-77005-33-1
Publication statusPublished - 2006

Publication series

NameAWT achtergrondstudies
Volume32

Fingerprint

Corporate venture capital
Start-ups
Multinationals

Cite this

Rochemont, de, M. H., & Vrande, van de, V. J. A. (2006). Open innovatie : de rol van corporate venture capital. In J. Sistermans (Ed.), Open stellingen: essays over Open Innovatie (pp. 57-64). (AWT achtergrondstudies; Vol. 32). Den Haag: Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT.
Rochemont, de, M.H. ; Vrande, van de, V.J.A. / Open innovatie : de rol van corporate venture capital. Open stellingen: essays over Open Innovatie. editor / J. Sistermans. Den Haag : Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT, 2006. pp. 57-64 (AWT achtergrondstudies).
@inbook{a913d7c1720b491ebd8ccafc7549a06e,
title = "Open innovatie : de rol van corporate venture capital",
abstract = "Sinds bedrijven in toenemende mate gebruik maken van open innovatie voor het ontwikkelen van nieuwe technologie{\"e}n en producten (Chesbrough, 2003), worden ook de strategie{\"e}n van samenwerking met andere organisaties steeds belangrijker. Behalve samenwerkingsverbanden zoals strategische allianties, spelen ook fusies en overnames een belangrijke rol bij het verkrijgen van nieuwe kennis. Daarnaast is er een groeiende rol weggelegd voor het gebruik van corporate venture capital investeringen als instrument voor technologie acquisitie. Corporate venture capital (CVC) houdt in dat een bedrijf (veelal multinationals) kleine, financi{\"e}le investeringen doet in veelbelovende start-ups. De aandacht voor corporate venture capital investeringen als instrument voor open innovatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook in de wetenschappelijke literatuur wordt steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkelingen rondom corporate venture capital investeringen en de relatie met innovatie (o.a. Dushnitsky & Lenox, 2005a, 2005b; Gompers, 2002; Gompers & Lerner, 1998; Kortum & Lerner, 2000; Sykes, 1990). Bestaand, empirisch onderzoek heeft echter een sterke focus op Noord Amerika (Chesbrough et al., 2006). In dit essay zullen we daarom een beschrijving geven van de ontwikkelingen in de Europese CVC sector gedurende de afgelopen paar jaar. Allereerst worden de trends van de afgelopen jaren beschreven en de mogelijke motieven die aan dergelijk investeringen ten grondslag liggen. Na deze Europese beschouwingen wordt nader gekeken naar de Nederlandse CVC sector. Ten slotte worden de conclusies en beleidsimplicaties die voortvloeien uit het onderzoek gepresenteerd.",
author = "{Rochemont, de}, M.H. and {Vrande, van de}, V.J.A.",
year = "2006",
language = "English",
isbn = "90-77005-33-1",
series = "AWT achtergrondstudies",
publisher = "Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT",
pages = "57--64",
editor = "J. Sistermans",
booktitle = "Open stellingen: essays over Open Innovatie",

}

Rochemont, de, MH & Vrande, van de, VJA 2006, Open innovatie : de rol van corporate venture capital. in J Sistermans (ed.), Open stellingen: essays over Open Innovatie. AWT achtergrondstudies, vol. 32, Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT, Den Haag, pp. 57-64.

Open innovatie : de rol van corporate venture capital. / Rochemont, de, M.H.; Vrande, van de, V.J.A.

Open stellingen: essays over Open Innovatie. ed. / J. Sistermans. Den Haag : Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT, 2006. p. 57-64 (AWT achtergrondstudies; Vol. 32).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Open innovatie : de rol van corporate venture capital

AU - Rochemont, de, M.H.

AU - Vrande, van de, V.J.A.

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Sinds bedrijven in toenemende mate gebruik maken van open innovatie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en producten (Chesbrough, 2003), worden ook de strategieën van samenwerking met andere organisaties steeds belangrijker. Behalve samenwerkingsverbanden zoals strategische allianties, spelen ook fusies en overnames een belangrijke rol bij het verkrijgen van nieuwe kennis. Daarnaast is er een groeiende rol weggelegd voor het gebruik van corporate venture capital investeringen als instrument voor technologie acquisitie. Corporate venture capital (CVC) houdt in dat een bedrijf (veelal multinationals) kleine, financiële investeringen doet in veelbelovende start-ups. De aandacht voor corporate venture capital investeringen als instrument voor open innovatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook in de wetenschappelijke literatuur wordt steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkelingen rondom corporate venture capital investeringen en de relatie met innovatie (o.a. Dushnitsky & Lenox, 2005a, 2005b; Gompers, 2002; Gompers & Lerner, 1998; Kortum & Lerner, 2000; Sykes, 1990). Bestaand, empirisch onderzoek heeft echter een sterke focus op Noord Amerika (Chesbrough et al., 2006). In dit essay zullen we daarom een beschrijving geven van de ontwikkelingen in de Europese CVC sector gedurende de afgelopen paar jaar. Allereerst worden de trends van de afgelopen jaren beschreven en de mogelijke motieven die aan dergelijk investeringen ten grondslag liggen. Na deze Europese beschouwingen wordt nader gekeken naar de Nederlandse CVC sector. Ten slotte worden de conclusies en beleidsimplicaties die voortvloeien uit het onderzoek gepresenteerd.

AB - Sinds bedrijven in toenemende mate gebruik maken van open innovatie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en producten (Chesbrough, 2003), worden ook de strategieën van samenwerking met andere organisaties steeds belangrijker. Behalve samenwerkingsverbanden zoals strategische allianties, spelen ook fusies en overnames een belangrijke rol bij het verkrijgen van nieuwe kennis. Daarnaast is er een groeiende rol weggelegd voor het gebruik van corporate venture capital investeringen als instrument voor technologie acquisitie. Corporate venture capital (CVC) houdt in dat een bedrijf (veelal multinationals) kleine, financiële investeringen doet in veelbelovende start-ups. De aandacht voor corporate venture capital investeringen als instrument voor open innovatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook in de wetenschappelijke literatuur wordt steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkelingen rondom corporate venture capital investeringen en de relatie met innovatie (o.a. Dushnitsky & Lenox, 2005a, 2005b; Gompers, 2002; Gompers & Lerner, 1998; Kortum & Lerner, 2000; Sykes, 1990). Bestaand, empirisch onderzoek heeft echter een sterke focus op Noord Amerika (Chesbrough et al., 2006). In dit essay zullen we daarom een beschrijving geven van de ontwikkelingen in de Europese CVC sector gedurende de afgelopen paar jaar. Allereerst worden de trends van de afgelopen jaren beschreven en de mogelijke motieven die aan dergelijk investeringen ten grondslag liggen. Na deze Europese beschouwingen wordt nader gekeken naar de Nederlandse CVC sector. Ten slotte worden de conclusies en beleidsimplicaties die voortvloeien uit het onderzoek gepresenteerd.

M3 - Chapter

SN - 90-77005-33-1

T3 - AWT achtergrondstudies

SP - 57

EP - 64

BT - Open stellingen: essays over Open Innovatie

A2 - Sistermans, J.

PB - Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT

CY - Den Haag

ER -

Rochemont, de MH, Vrande, van de VJA. Open innovatie : de rol van corporate venture capital. In Sistermans J, editor, Open stellingen: essays over Open Innovatie. Den Haag: Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid, AWT. 2006. p. 57-64. (AWT achtergrondstudies).