Ontwerpmethodologie in Nederland

A. Sarlemijn

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Technisch-wetenschappelijk produktontwerpen overbrugt het hiaat tussen geldealiseerde natuurkennis en concrete klantwensen. Dc technici richten zich daarbij primair naar hun ingenieursvak; daarbij branden zij gemakkelijk hun yingers, want maatschappelijke ontwerpeisen vormen voor hen een discipline-overschri(dende kwestie. Op het grensoverschrijdende viak (het metaniveau( botst de Angelsaksische traditie (de betekenis voor ‘ontwerpen’ vastleggend vanuit spreekgewoonten) met de Cermaanse (die voor ‘ontwerpen’ een begrip zoekt dat verkiaringen garandeert). De mogelijk heden en gevaren van die tradities zijn te analyseren. Voor de drie leerstoelen in de ontwerpmethodologie van ons land is het kenmerkend dat ze elkaar aanvullen bij de studies van de produkt-creatie-processen.
Original languageEnglish
Pages (from-to)145-150
JournalWijsgerig Perspectief op Maatschappij en Wetenschap
Volume35
Issue number5
Publication statusPublished - 1995

Fingerprint

Huns

Cite this

Sarlemijn, A. / Ontwerpmethodologie in Nederland. In: Wijsgerig Perspectief op Maatschappij en Wetenschap. 1995 ; Vol. 35, No. 5. pp. 145-150.
@article{d0028053712e45ea9c52ca121917dd12,
title = "Ontwerpmethodologie in Nederland",
abstract = "Technisch-wetenschappelijk produktontwerpen overbrugt het hiaat tussen geldealiseerde natuurkennis en concrete klantwensen. Dc technici richten zich daarbij primair naar hun ingenieursvak; daarbij branden zij gemakkelijk hun yingers, want maatschappelijke ontwerpeisen vormen voor hen een discipline-overschri(dende kwestie. Op het grensoverschrijdende viak (het metaniveau( botst de Angelsaksische traditie (de betekenis voor ‘ontwerpen’ vastleggend vanuit spreekgewoonten) met de Cermaanse (die voor ‘ontwerpen’ een begrip zoekt dat verkiaringen garandeert). De mogelijk heden en gevaren van die tradities zijn te analyseren. Voor de drie leerstoelen in de ontwerpmethodologie van ons land is het kenmerkend dat ze elkaar aanvullen bij de studies van de produkt-creatie-processen.",
author = "A. Sarlemijn",
year = "1995",
language = "English",
volume = "35",
pages = "145--150",
journal = "Wijsgerig Perspectief op Maatschappij en Wetenschap",
issn = "0043-5414",
number = "5",

}

Ontwerpmethodologie in Nederland. / Sarlemijn, A.

In: Wijsgerig Perspectief op Maatschappij en Wetenschap, Vol. 35, No. 5, 1995, p. 145-150.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Ontwerpmethodologie in Nederland

AU - Sarlemijn, A.

PY - 1995

Y1 - 1995

N2 - Technisch-wetenschappelijk produktontwerpen overbrugt het hiaat tussen geldealiseerde natuurkennis en concrete klantwensen. Dc technici richten zich daarbij primair naar hun ingenieursvak; daarbij branden zij gemakkelijk hun yingers, want maatschappelijke ontwerpeisen vormen voor hen een discipline-overschri(dende kwestie. Op het grensoverschrijdende viak (het metaniveau( botst de Angelsaksische traditie (de betekenis voor ‘ontwerpen’ vastleggend vanuit spreekgewoonten) met de Cermaanse (die voor ‘ontwerpen’ een begrip zoekt dat verkiaringen garandeert). De mogelijk heden en gevaren van die tradities zijn te analyseren. Voor de drie leerstoelen in de ontwerpmethodologie van ons land is het kenmerkend dat ze elkaar aanvullen bij de studies van de produkt-creatie-processen.

AB - Technisch-wetenschappelijk produktontwerpen overbrugt het hiaat tussen geldealiseerde natuurkennis en concrete klantwensen. Dc technici richten zich daarbij primair naar hun ingenieursvak; daarbij branden zij gemakkelijk hun yingers, want maatschappelijke ontwerpeisen vormen voor hen een discipline-overschri(dende kwestie. Op het grensoverschrijdende viak (het metaniveau( botst de Angelsaksische traditie (de betekenis voor ‘ontwerpen’ vastleggend vanuit spreekgewoonten) met de Cermaanse (die voor ‘ontwerpen’ een begrip zoekt dat verkiaringen garandeert). De mogelijk heden en gevaren van die tradities zijn te analyseren. Voor de drie leerstoelen in de ontwerpmethodologie van ons land is het kenmerkend dat ze elkaar aanvullen bij de studies van de produkt-creatie-processen.

M3 - Article

VL - 35

SP - 145

EP - 150

JO - Wijsgerig Perspectief op Maatschappij en Wetenschap

JF - Wijsgerig Perspectief op Maatschappij en Wetenschap

SN - 0043-5414

IS - 5

ER -