Ontwerp van een kwaliteitssysteem voor de afdeling medische technologie

M. Plieger

  Research output: ThesisPd Eng Thesis

  Abstract

  De afdeling Medisch Technologie vormt samen met de afdeling Klinische Fysica de Resultaat Verantwoordelijke Eenheid (RVE) Zorgtechnologie. Medische Technologie bestaat op dit moment uit ruim veertig medewerkers. De technici voelen zich verantwoordelijk voor en betrokken bij de zorgafdelingen, ze zijn service- en klantgericht en hebben veel expertise omtrent medische technologie. De zorgafdelingen, de klanten, zijn over het algemeen dan ook zeer tevreden.
  Binnen Zorgtechnologie worden al verscheidene acties ondernomen om de kwaliteit van de diensten te verhogen en het veilig toepassen van medische technologieën te ondersteunen. Echter zijn deze acties veelal op zichzelf staande onderdelen; er is te weinig samenhang en regelkringen ontbreken. Kortom; de PDCA-cyclus is op dit moment niet gesloten. Daarom is er binnen dit ontwerpproject een kwaliteitssysteem ontworpen voor de afdeling Medische Technologie dat tot doel heeft regelkringen zodanig te organiseren en te borgen dat alle nieuwe én bestaande (en veelal al hele goede) onderdelen met elkaar worden verbonden en Medische Technologie in control raakt.
  Er is een concrete invulling gegeven aan hoe het kwaliteitssysteem voor de afdeling Medische Technologie eruitziet. Het resultaat is overgedragen aan het management van Zorgtechnologie en is ook overdraagbaar op de afdeling Klinische Fysica en daarmee opschaalbaar tot een kwaliteitssysteem voor de gehele RVE Zorgtechnologie. De benodigde activiteiten met betrekking tot kwaliteits- en risicomanagement (zoals het jaarplan, de storingsanalyse, de VIM-analyse, evaluatiegesprekken met klanten en de directiebeoordeling) zijn beschreven en grotendeels geïmplementeerd. Deze periodieke kwaliteitsactiviteiten zijn opgenomen in een jaarkalender die afgestemd is op de ziekenhuisbrede planning en control cyclus. Daarnaast is er een outline voor het kwaliteitshandboek (conform de ISO 13485) opgeleverd waarin o.a. het toepassingsgebied van het kwaliteitssysteem, het kwaliteitsbeleid en alle processen en de interacties tussen deze processen beschreven zijn. Door samenhang van de juiste (kwaliteits)activiteiten en regelkringen te organiseren leidt dit systeem tot verbeteren middels een cyclisch ontwerpproces.
  Original languageDutch
  Supervisors/Advisors
  • Lansbergen, Michaël D.I., Supervisor
  • Cottaar, E.J.E. (Ward), Supervisor
  Award date8 Feb 2019
  Place of PublicationEindhoven
  Publisher
  Publication statusPublished - 8 Jan 2019

  Bibliographical note

  PDEng thesis. - Confidential for ever.

  Cite this