Onderzoek op locatie: de Wolfswaardwoning

G. Bertram, D.R.W. Martens

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Experimenteel onderzoek op bouwconstructies heeft tot doel het evalueren van de respons van de constructie op de externe en interne belastingen. Een van de moeilijkste aspecten hierbij is het correct simuleren van de reële belastingen, zeker in geval van klimatologische belastingen veroorzaakt door variaties in temperatuur, vochtigheid, wind en bezonning in combinatie met krimp en kruip van metselwerk en lijmwerk. Experimenteel onderzoek op locatie biedt in dit geval de beste garanties op betrouwbare resultaten. In het kader van het onderzoeksproject ‘Jas of Harnas’ van de leerstoel Steenconstructies van de TU/e inzake scheurbeheersing van buitenspouwbladen in metselwerk en lijmwerk (fig.1), is in maart 2003 op initiatief van en in samenwerking met Wienerberger Bricks BV een experimenteel onderzoek opgestart aan een nieuwe conciërgewoning bij de baksteenfabriek De Wolfswaard in Opheusden (foto 2) [1]. Het doel van het TU/e-onderzoek was het in situ meten van de temperatuurvariaties en vormveranderingen in spouwmuren, alsmede het detecteren van mogelijke regendoorslag bij lijmwerk met open en gesloten stootvoegen. Parallel met het onderzoek werd door TNO-Bouw een nieuw ventilatieconcept uitgetest en werden metingen verricht om de drukvereffening in de spouw te evalueren. In dit artikel wordt enkel verslag gedaan van de resultaten van de temperatuur- en vervormingsmetingen op de ZW-gevel.
Original languageDutch
Pages (from-to)87-91
Number of pages5
JournalCement
Volume57
Issue number3
Publication statusPublished - 2005

Cite this