Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer

G.J.W. Brand, van den

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

1 Downloads (Pure)

Abstract

Gebouwen zijn geen statische objecten. Vanaf het moment van oplevering veranderen gebouwen voortdurend: enerzijds onder invloed van veranderende behoeften van gebruikers, anderzijds door verwering en slijtage van materialen. Door goed gebouwbeheer moet er in deze dynamiek een evenwicht worden behouden. In dit hoofdstuk wordt een kader aangereikt voor toekomstgericht gebouwbeheer. Een gebouw wordt beschreven als een functioneel en technisch systeem. Dit komt overeen met de verschillende manieren waarop gebruikers en bouwkundigen een gebouw zien. Een gebouw heeft verschillende waarden voor verschillende personen. Als gemeenschappelijke taal voor gebruikers en bouwkundigen wordt het werken met prestaties geïntroduceerd. Prestaties slaan een brug tussen gebruikers en bouwkundigen. Door te werken met prestaties, kan de verhouding tussen vraag en aanbod in beeld worden gebracht. Ook kan het prestatieverloop in de tijd weergeven worden. Zo kan de levensduur van een gebouw of onderdelen daarvan bepaald worden. Dit draagt bij aan de onderbouwing van besluitvorming voor toekomstgericht beheer van gebouwen.
Original languageEnglish
Title of host publicationBouwproces Beheren
Place of PublicationUtrecht
PublisherThieme Meulenhof BV
Chapter2
Pages19-32
Edition2e
Publication statusPublished - 2004

Publication series

NameHogere Bouwkunde Jellema
Volume13

Cite this

Brand, van den, G. J. W. (2004). Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer. In Bouwproces Beheren (2e ed., pp. 19-32). (Hogere Bouwkunde Jellema; Vol. 13). Utrecht: Thieme Meulenhof BV.
Brand, van den, G.J.W. / Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer. Bouwproces Beheren. 2e. ed. Utrecht : Thieme Meulenhof BV, 2004. pp. 19-32 (Hogere Bouwkunde Jellema).
@inbook{3a23c06bbdaf494a9984186189e82b03,
title = "Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer",
abstract = "Gebouwen zijn geen statische objecten. Vanaf het moment van oplevering veranderen gebouwen voortdurend: enerzijds onder invloed van veranderende behoeften van gebruikers, anderzijds door verwering en slijtage van materialen. Door goed gebouwbeheer moet er in deze dynamiek een evenwicht worden behouden. In dit hoofdstuk wordt een kader aangereikt voor toekomstgericht gebouwbeheer. Een gebouw wordt beschreven als een functioneel en technisch systeem. Dit komt overeen met de verschillende manieren waarop gebruikers en bouwkundigen een gebouw zien. Een gebouw heeft verschillende waarden voor verschillende personen. Als gemeenschappelijke taal voor gebruikers en bouwkundigen wordt het werken met prestaties ge{\"i}ntroduceerd. Prestaties slaan een brug tussen gebruikers en bouwkundigen. Door te werken met prestaties, kan de verhouding tussen vraag en aanbod in beeld worden gebracht. Ook kan het prestatieverloop in de tijd weergeven worden. Zo kan de levensduur van een gebouw of onderdelen daarvan bepaald worden. Dit draagt bij aan de onderbouwing van besluitvorming voor toekomstgericht beheer van gebouwen.",
author = "{Brand, van den}, G.J.W.",
year = "2004",
language = "English",
series = "Hogere Bouwkunde Jellema",
publisher = "Thieme Meulenhof BV",
pages = "19--32",
booktitle = "Bouwproces Beheren",
edition = "2e",

}

Brand, van den, GJW 2004, Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer. in Bouwproces Beheren. 2e edn, Hogere Bouwkunde Jellema, vol. 13, Thieme Meulenhof BV, Utrecht, pp. 19-32.

Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer. / Brand, van den, G.J.W.

Bouwproces Beheren. 2e. ed. Utrecht : Thieme Meulenhof BV, 2004. p. 19-32 (Hogere Bouwkunde Jellema; Vol. 13).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer

AU - Brand, van den, G.J.W.

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Gebouwen zijn geen statische objecten. Vanaf het moment van oplevering veranderen gebouwen voortdurend: enerzijds onder invloed van veranderende behoeften van gebruikers, anderzijds door verwering en slijtage van materialen. Door goed gebouwbeheer moet er in deze dynamiek een evenwicht worden behouden. In dit hoofdstuk wordt een kader aangereikt voor toekomstgericht gebouwbeheer. Een gebouw wordt beschreven als een functioneel en technisch systeem. Dit komt overeen met de verschillende manieren waarop gebruikers en bouwkundigen een gebouw zien. Een gebouw heeft verschillende waarden voor verschillende personen. Als gemeenschappelijke taal voor gebruikers en bouwkundigen wordt het werken met prestaties geïntroduceerd. Prestaties slaan een brug tussen gebruikers en bouwkundigen. Door te werken met prestaties, kan de verhouding tussen vraag en aanbod in beeld worden gebracht. Ook kan het prestatieverloop in de tijd weergeven worden. Zo kan de levensduur van een gebouw of onderdelen daarvan bepaald worden. Dit draagt bij aan de onderbouwing van besluitvorming voor toekomstgericht beheer van gebouwen.

AB - Gebouwen zijn geen statische objecten. Vanaf het moment van oplevering veranderen gebouwen voortdurend: enerzijds onder invloed van veranderende behoeften van gebruikers, anderzijds door verwering en slijtage van materialen. Door goed gebouwbeheer moet er in deze dynamiek een evenwicht worden behouden. In dit hoofdstuk wordt een kader aangereikt voor toekomstgericht gebouwbeheer. Een gebouw wordt beschreven als een functioneel en technisch systeem. Dit komt overeen met de verschillende manieren waarop gebruikers en bouwkundigen een gebouw zien. Een gebouw heeft verschillende waarden voor verschillende personen. Als gemeenschappelijke taal voor gebruikers en bouwkundigen wordt het werken met prestaties geïntroduceerd. Prestaties slaan een brug tussen gebruikers en bouwkundigen. Door te werken met prestaties, kan de verhouding tussen vraag en aanbod in beeld worden gebracht. Ook kan het prestatieverloop in de tijd weergeven worden. Zo kan de levensduur van een gebouw of onderdelen daarvan bepaald worden. Dit draagt bij aan de onderbouwing van besluitvorming voor toekomstgericht beheer van gebouwen.

M3 - Chapter

T3 - Hogere Bouwkunde Jellema

SP - 19

EP - 32

BT - Bouwproces Beheren

PB - Thieme Meulenhof BV

CY - Utrecht

ER -

Brand, van den GJW. Kader voor toekomstgericht gebouwbeheer. In Bouwproces Beheren. 2e ed. Utrecht: Thieme Meulenhof BV. 2004. p. 19-32. (Hogere Bouwkunde Jellema).