Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken

B. de Leijer, A.J.M. Jorissen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

3 Downloads (Pure)

Abstract

De drukkracht werkend loodrecht op de vezelrichting kan bepalend zijn voor de dimensies van verbindingen in de bruikbaarheidsgrenstoestand, welke veel voorkomen in de houtskeletbouw. De spanningsspreiding speelt een grote rol bij de toetsing van de optredende drukspanning. Drukkrachten worden namelijk niet alleen via drukspanningen overgedragen naar de onderliggende constructie, maar ook via schuifspanningen. Dit effect wordt meegenomen door de drukkracht te delen door een effectieve lengte (lef). Over deze spreiding is al veel bekend bij volledig ondersteunde constructies; over constructies met discrete (niet continue) opleggingen is echter niet veel bekend. Numeriek onderzoek aan de hand van een eindige elementen-model toont aan dat de effectieve lengte en effectieve hoogte (hef) begrensd moet worden. Het effect van de indrukking neemt af naarmate verder van het belastingvlak wordt af gegaan. De spanningspreiding die hierbij ontstaat bij ligt rond de 1:1.5 en komt hiermee overeen met de Van der Put-methode De hef kan berekend worden aan de hand van de balkhoogte. Ook experimenteel onderzoek bevestigd deze begrenzing van de indrukkingszone.
Original languageDutch
Title of host publicationOnderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010
EditorsA.J.M. Jorissen, A.J.M. Leijten
Place of PublicationEindhoven
PublisherTechnische Universiteit Eindhoven
Pages54-67
ISBN (Print)978-90-6814-189-4
Publication statusPublished - 2012

Cite this

de Leijer, B., & Jorissen, A. J. M. (2012). Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken. In A. J. M. Jorissen, & A. J. M. Leijten (Eds.), Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010 (pp. 54-67). Eindhoven: Technische Universiteit Eindhoven.
de Leijer, B. ; Jorissen, A.J.M. / Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken. Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010. editor / A.J.M. Jorissen ; A.J.M. Leijten. Eindhoven : Technische Universiteit Eindhoven, 2012. pp. 54-67
@inbook{b1867a837063473ba79aa7c72b9a6c2c,
title = "Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken",
abstract = "De drukkracht werkend loodrecht op de vezelrichting kan bepalend zijn voor de dimensies van verbindingen in de bruikbaarheidsgrenstoestand, welke veel voorkomen in de houtskeletbouw. De spanningsspreiding speelt een grote rol bij de toetsing van de optredende drukspanning. Drukkrachten worden namelijk niet alleen via drukspanningen overgedragen naar de onderliggende constructie, maar ook via schuifspanningen. Dit effect wordt meegenomen door de drukkracht te delen door een effectieve lengte (lef). Over deze spreiding is al veel bekend bij volledig ondersteunde constructies; over constructies met discrete (niet continue) opleggingen is echter niet veel bekend. Numeriek onderzoek aan de hand van een eindige elementen-model toont aan dat de effectieve lengte en effectieve hoogte (hef) begrensd moet worden. Het effect van de indrukking neemt af naarmate verder van het belastingvlak wordt af gegaan. De spanningspreiding die hierbij ontstaat bij ligt rond de 1:1.5 en komt hiermee overeen met de Van der Put-methode De hef kan berekend worden aan de hand van de balkhoogte. Ook experimenteel onderzoek bevestigd deze begrenzing van de indrukkingszone.",
author = "{de Leijer}, B. and A.J.M. Jorissen",
year = "2012",
language = "Nederlands",
isbn = "978-90-6814-189-4",
pages = "54--67",
editor = "A.J.M. Jorissen and A.J.M. Leijten",
booktitle = "Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010",
publisher = "Technische Universiteit Eindhoven",

}

de Leijer, B & Jorissen, AJM 2012, Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken. in AJM Jorissen & AJM Leijten (eds), Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010. Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, pp. 54-67.

Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken. / de Leijer, B.; Jorissen, A.J.M.

Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010. ed. / A.J.M. Jorissen; A.J.M. Leijten. Eindhoven : Technische Universiteit Eindhoven, 2012. p. 54-67.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken

AU - de Leijer, B.

AU - Jorissen, A.J.M.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - De drukkracht werkend loodrecht op de vezelrichting kan bepalend zijn voor de dimensies van verbindingen in de bruikbaarheidsgrenstoestand, welke veel voorkomen in de houtskeletbouw. De spanningsspreiding speelt een grote rol bij de toetsing van de optredende drukspanning. Drukkrachten worden namelijk niet alleen via drukspanningen overgedragen naar de onderliggende constructie, maar ook via schuifspanningen. Dit effect wordt meegenomen door de drukkracht te delen door een effectieve lengte (lef). Over deze spreiding is al veel bekend bij volledig ondersteunde constructies; over constructies met discrete (niet continue) opleggingen is echter niet veel bekend. Numeriek onderzoek aan de hand van een eindige elementen-model toont aan dat de effectieve lengte en effectieve hoogte (hef) begrensd moet worden. Het effect van de indrukking neemt af naarmate verder van het belastingvlak wordt af gegaan. De spanningspreiding die hierbij ontstaat bij ligt rond de 1:1.5 en komt hiermee overeen met de Van der Put-methode De hef kan berekend worden aan de hand van de balkhoogte. Ook experimenteel onderzoek bevestigd deze begrenzing van de indrukkingszone.

AB - De drukkracht werkend loodrecht op de vezelrichting kan bepalend zijn voor de dimensies van verbindingen in de bruikbaarheidsgrenstoestand, welke veel voorkomen in de houtskeletbouw. De spanningsspreiding speelt een grote rol bij de toetsing van de optredende drukspanning. Drukkrachten worden namelijk niet alleen via drukspanningen overgedragen naar de onderliggende constructie, maar ook via schuifspanningen. Dit effect wordt meegenomen door de drukkracht te delen door een effectieve lengte (lef). Over deze spreiding is al veel bekend bij volledig ondersteunde constructies; over constructies met discrete (niet continue) opleggingen is echter niet veel bekend. Numeriek onderzoek aan de hand van een eindige elementen-model toont aan dat de effectieve lengte en effectieve hoogte (hef) begrensd moet worden. Het effect van de indrukking neemt af naarmate verder van het belastingvlak wordt af gegaan. De spanningspreiding die hierbij ontstaat bij ligt rond de 1:1.5 en komt hiermee overeen met de Van der Put-methode De hef kan berekend worden aan de hand van de balkhoogte. Ook experimenteel onderzoek bevestigd deze begrenzing van de indrukkingszone.

M3 - Hoofdstuk

SN - 978-90-6814-189-4

SP - 54

EP - 67

BT - Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010

A2 - Jorissen, A.J.M.

A2 - Leijten, A.J.M.

PB - Technische Universiteit Eindhoven

CY - Eindhoven

ER -

de Leijer B, Jorissen AJM. Het loodrecht op druk belasten van de houtvezel bij discreet ondersteunde balken. In Jorissen AJM, Leijten AJM, editors, Onderzoeksmiddag Construeren met Hout, 15 januari 2010. Eindhoven: Technische Universiteit Eindhoven. 2012. p. 54-67