Geavanceerde impulsresponsie-meettechnieken : toepassingen bij muziek- en spraakoverdracht

C.C.J.M. Hak, R.H.C. Wenmaekers, L.C.J. Luxemburg, van

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Bij het beoordelen van akoestische eigenschappen van concertzalen en theaters worden vaak hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid waarmee akoestische parameters bepaald moeten worden. Het is daarom van belang om onzekerheden te (onder)kennen en waar mogelijk te kunnen reduceren. Door voortschrijdende ontwikkelingen van hard- en software op het gebied van zaalakoestiek kunnen genormeerde zaalakoestische parameters zeer nauwkeurig worden gemeten. Echter, de nauwkeurigheid van een meting wordt niet bepaald door het aantal cijfers achter de komma, maar door de toegepaste technieken en voorschriften. In dit artikel worden aan de hand van verschillende onderzoeken, uitgevoerd aan de TU-Eindhoven, recente ontwikkelingen behandeld op het gebied van impulsresponsie-meettechnieken en de toepassing ervan bij concertzalen. Voor een algemene introductie over impulsresponsies en akoestiek wordt verwezen naar een eerder artikel in Bouwfysica [1].
Original languageDutch
Article number9
Pages (from-to)33-37
Number of pages5
JournalBouwfysica
Volume2012
Issue number3
Publication statusPublished - 2012

Cite this

@article{020f3d82430948c1bc767fe0ee0af437,
title = "Geavanceerde impulsresponsie-meettechnieken : toepassingen bij muziek- en spraakoverdracht",
abstract = "Bij het beoordelen van akoestische eigenschappen van concertzalen en theaters worden vaak hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid waarmee akoestische parameters bepaald moeten worden. Het is daarom van belang om onzekerheden te (onder)kennen en waar mogelijk te kunnen reduceren. Door voortschrijdende ontwikkelingen van hard- en software op het gebied van zaalakoestiek kunnen genormeerde zaalakoestische parameters zeer nauwkeurig worden gemeten. Echter, de nauwkeurigheid van een meting wordt niet bepaald door het aantal cijfers achter de komma, maar door de toegepaste technieken en voorschriften. In dit artikel worden aan de hand van verschillende onderzoeken, uitgevoerd aan de TU-Eindhoven, recente ontwikkelingen behandeld op het gebied van impulsresponsie-meettechnieken en de toepassing ervan bij concertzalen. Voor een algemene introductie over impulsresponsies en akoestiek wordt verwezen naar een eerder artikel in Bouwfysica [1].",
author = "C.C.J.M. Hak and R.H.C. Wenmaekers and {Luxemburg, van}, L.C.J.",
year = "2012",
language = "Nederlands",
volume = "2012",
pages = "33--37",
journal = "Bouwfysica",
issn = "0928-5377",
number = "3",

}

Geavanceerde impulsresponsie-meettechnieken : toepassingen bij muziek- en spraakoverdracht. / Hak, C.C.J.M.; Wenmaekers, R.H.C.; Luxemburg, van, L.C.J.

In: Bouwfysica, Vol. 2012, No. 3, 9, 2012, p. 33-37.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Geavanceerde impulsresponsie-meettechnieken : toepassingen bij muziek- en spraakoverdracht

AU - Hak, C.C.J.M.

AU - Wenmaekers, R.H.C.

AU - Luxemburg, van, L.C.J.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Bij het beoordelen van akoestische eigenschappen van concertzalen en theaters worden vaak hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid waarmee akoestische parameters bepaald moeten worden. Het is daarom van belang om onzekerheden te (onder)kennen en waar mogelijk te kunnen reduceren. Door voortschrijdende ontwikkelingen van hard- en software op het gebied van zaalakoestiek kunnen genormeerde zaalakoestische parameters zeer nauwkeurig worden gemeten. Echter, de nauwkeurigheid van een meting wordt niet bepaald door het aantal cijfers achter de komma, maar door de toegepaste technieken en voorschriften. In dit artikel worden aan de hand van verschillende onderzoeken, uitgevoerd aan de TU-Eindhoven, recente ontwikkelingen behandeld op het gebied van impulsresponsie-meettechnieken en de toepassing ervan bij concertzalen. Voor een algemene introductie over impulsresponsies en akoestiek wordt verwezen naar een eerder artikel in Bouwfysica [1].

AB - Bij het beoordelen van akoestische eigenschappen van concertzalen en theaters worden vaak hoge eisen gesteld aan de nauwkeurigheid waarmee akoestische parameters bepaald moeten worden. Het is daarom van belang om onzekerheden te (onder)kennen en waar mogelijk te kunnen reduceren. Door voortschrijdende ontwikkelingen van hard- en software op het gebied van zaalakoestiek kunnen genormeerde zaalakoestische parameters zeer nauwkeurig worden gemeten. Echter, de nauwkeurigheid van een meting wordt niet bepaald door het aantal cijfers achter de komma, maar door de toegepaste technieken en voorschriften. In dit artikel worden aan de hand van verschillende onderzoeken, uitgevoerd aan de TU-Eindhoven, recente ontwikkelingen behandeld op het gebied van impulsresponsie-meettechnieken en de toepassing ervan bij concertzalen. Voor een algemene introductie over impulsresponsies en akoestiek wordt verwezen naar een eerder artikel in Bouwfysica [1].

M3 - Tijdschriftartikel

VL - 2012

SP - 33

EP - 37

JO - Bouwfysica

JF - Bouwfysica

SN - 0928-5377

IS - 3

M1 - 9

ER -