Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie

Translated title of the contribution: Failure behaviour of historic oak wood under three-point bending – an experimental-numerical study

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

35 Downloads (Pure)

Abstract

Historische Nederlandse eikenhouten kabinetten vertonen scheuren die mogelijk veroorzaakt zijn door hygroscopische en thermische klimaatfluctuaties. Dit schademechanisme moet volledig inzichtelijk gemaakt worden om museumobjecten optimaal te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Om deze reden wordt in deze paper het bezwijkgedrag van historische eikenhouten balken onder drie-puntsbuiging onderzocht in een gecombineerde experimenteel-numerieke studie. De numerieke resultaten zijn gegenereerd met de eindige-elementenmethode (EEM), waarin discreet scheurgedrag is gesimuleerd met behulp van interface-elementen die zijn voorzien van een interface-schademodel. Zowel het experimenteel bezwijkgedrag als het scheurpad komen goed overeen met de EEM resultaten. Scanning elektronenmicroscopische foto’s van het scheurvlak laten zien dat de breuktaaiheid wordt beïnvloed door het zogenoemde “cel-overbruggingseffect”. De invloed van anisotroop materiaalgedrag en de locatie van geometrische imperfecties op het bezwijkgedrag is aangetoond.
Original languageDutch
Title of host publicationOnderzoeksmiddag "Construeren met Hout"
Subtitle of host publication- 22 januari 2016 -
EditorsA.J.M. Jorissen, A.J.M. Leijten
Place of PublicationEindhoven
PublisherEindhoven University of Technology
Pages8-23
Number of pages15
ISBN (Print)978-90-386-3993-2
Publication statusPublished - 22 Jan 2016
EventOnderzoeksmiddag "Construeren met Hout" - Eindhoven University of Technology, Eindhoven, Netherlands
Duration: 22 Jan 201622 Jan 2016

Conference

ConferenceOnderzoeksmiddag "Construeren met Hout"
CountryNetherlands
CityEindhoven
Period22/01/1622/01/16

Fingerprint

Oak
Wood
Historic

Cite this

Luimes, R. A., Suiker, A. S. J., Jorissen, A. J. M., & Schellen, H. L. (2016). Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie. In A. J. M. Jorissen, & A. J. M. Leijten (Eds.), Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout": - 22 januari 2016 - (pp. 8-23). [1] Eindhoven: Eindhoven University of Technology.
Luimes, R.A. ; Suiker, A.S.J. ; Jorissen, A.J.M. ; Schellen, H.L. / Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie. Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout": - 22 januari 2016 -. editor / A.J.M. Jorissen ; A.J.M. Leijten. Eindhoven : Eindhoven University of Technology, 2016. pp. 8-23
@inbook{72dc63afa56c497f8435706688cfb0ea,
title = "Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie",
abstract = "Historische Nederlandse eikenhouten kabinetten vertonen scheuren die mogelijk veroorzaakt zijn door hygroscopische en thermische klimaatfluctuaties. Dit schademechanisme moet volledig inzichtelijk gemaakt worden om museumobjecten optimaal te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Om deze reden wordt in deze paper het bezwijkgedrag van historische eikenhouten balken onder drie-puntsbuiging onderzocht in een gecombineerde experimenteel-numerieke studie. De numerieke resultaten zijn gegenereerd met de eindige-elementenmethode (EEM), waarin discreet scheurgedrag is gesimuleerd met behulp van interface-elementen die zijn voorzien van een interface-schademodel. Zowel het experimenteel bezwijkgedrag als het scheurpad komen goed overeen met de EEM resultaten. Scanning elektronenmicroscopische foto’s van het scheurvlak laten zien dat de breuktaaiheid wordt be{\"i}nvloed door het zogenoemde “cel-overbruggingseffect”. De invloed van anisotroop materiaalgedrag en de locatie van geometrische imperfecties op het bezwijkgedrag is aangetoond.",
author = "R.A. Luimes and A.S.J. Suiker and A.J.M. Jorissen and H.L. Schellen",
year = "2016",
month = "1",
day = "22",
language = "Nederlands",
isbn = "978-90-386-3993-2",
pages = "8--23",
editor = "A.J.M. Jorissen and A.J.M. Leijten",
booktitle = "Onderzoeksmiddag {"}Construeren met Hout{"}",
publisher = "Eindhoven University of Technology",

}

Luimes, RA, Suiker, ASJ, Jorissen, AJM & Schellen, HL 2016, Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie. in AJM Jorissen & AJM Leijten (eds), Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout": - 22 januari 2016 -., 1, Eindhoven University of Technology, Eindhoven, pp. 8-23, Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout", Eindhoven, Netherlands, 22/01/16.

Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie. / Luimes, R.A.; Suiker, A.S.J.; Jorissen, A.J.M.; Schellen, H.L.

Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout": - 22 januari 2016 -. ed. / A.J.M. Jorissen; A.J.M. Leijten. Eindhoven : Eindhoven University of Technology, 2016. p. 8-23 1.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

TY - CHAP

T1 - Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie

AU - Luimes, R.A.

AU - Suiker, A.S.J.

AU - Jorissen, A.J.M.

AU - Schellen, H.L.

PY - 2016/1/22

Y1 - 2016/1/22

N2 - Historische Nederlandse eikenhouten kabinetten vertonen scheuren die mogelijk veroorzaakt zijn door hygroscopische en thermische klimaatfluctuaties. Dit schademechanisme moet volledig inzichtelijk gemaakt worden om museumobjecten optimaal te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Om deze reden wordt in deze paper het bezwijkgedrag van historische eikenhouten balken onder drie-puntsbuiging onderzocht in een gecombineerde experimenteel-numerieke studie. De numerieke resultaten zijn gegenereerd met de eindige-elementenmethode (EEM), waarin discreet scheurgedrag is gesimuleerd met behulp van interface-elementen die zijn voorzien van een interface-schademodel. Zowel het experimenteel bezwijkgedrag als het scheurpad komen goed overeen met de EEM resultaten. Scanning elektronenmicroscopische foto’s van het scheurvlak laten zien dat de breuktaaiheid wordt beïnvloed door het zogenoemde “cel-overbruggingseffect”. De invloed van anisotroop materiaalgedrag en de locatie van geometrische imperfecties op het bezwijkgedrag is aangetoond.

AB - Historische Nederlandse eikenhouten kabinetten vertonen scheuren die mogelijk veroorzaakt zijn door hygroscopische en thermische klimaatfluctuaties. Dit schademechanisme moet volledig inzichtelijk gemaakt worden om museumobjecten optimaal te kunnen behouden voor toekomstige generaties. Om deze reden wordt in deze paper het bezwijkgedrag van historische eikenhouten balken onder drie-puntsbuiging onderzocht in een gecombineerde experimenteel-numerieke studie. De numerieke resultaten zijn gegenereerd met de eindige-elementenmethode (EEM), waarin discreet scheurgedrag is gesimuleerd met behulp van interface-elementen die zijn voorzien van een interface-schademodel. Zowel het experimenteel bezwijkgedrag als het scheurpad komen goed overeen met de EEM resultaten. Scanning elektronenmicroscopische foto’s van het scheurvlak laten zien dat de breuktaaiheid wordt beïnvloed door het zogenoemde “cel-overbruggingseffect”. De invloed van anisotroop materiaalgedrag en de locatie van geometrische imperfecties op het bezwijkgedrag is aangetoond.

M3 - Hoofdstuk

SN - 978-90-386-3993-2

SP - 8

EP - 23

BT - Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout"

A2 - Jorissen, A.J.M.

A2 - Leijten, A.J.M.

PB - Eindhoven University of Technology

CY - Eindhoven

ER -

Luimes RA, Suiker ASJ, Jorissen AJM, Schellen HL. Bezwijkgedrag van historisch eikenhout onder drie-puntsbuiging – een experimenteel-numerieke studie. In Jorissen AJM, Leijten AJM, editors, Onderzoeksmiddag "Construeren met Hout": - 22 januari 2016 -. Eindhoven: Eindhoven University of Technology. 2016. p. 8-23. 1