Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie

Research output: Book/ReportBookProfessional

Abstract

De moderne wereld is ondenkbaar zonder communicatie. Mensen communiceren met elkaar en met computers, en computers communiceren ook onderling. Soms gaat het om informatie-uitwisseling die geheim moet blijven, bijvoorbeeld bij betalingen via internet, of diplomatiek verkeer. In andere gevallen moet er zekerheid zijn over de afzender van een bericht, bijvoorbeeld bij de boeking van een vliegticket. Om uitwisseling van vertrouwelijke informatie op grote schaal mogelijk te maken wordt er beveiliging toegepast. Veel moderne beveiligingsmethoden zijn gebaseerd op de getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde met een lange historie. In dit boek wordt een introductie gegeven in de getaltheorie. Vervolgens wordt behandeld hoe de getaltheorie wordt toegepast in de cryptografie, de wetenschap van geheimschriften. Tevens wordt ingegaan op de complexiteit van het maken en kraken van de geheimschriften. Daarin is de kern van de betrouwbaarheid van vertrouwelijk informatie-uitwisseling gelegen. Bij het boek hoort een webpagina met software, als rekenhulp bij voorbeelden en opgaven.
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherEpsilon
Editiongew. 2e
ISBN (Print)978-90-5041-108-0
Publication statusPublished - 2011

Publication series

NameEpsilon uitgaven
Volume63

Cite this

Weger, de, B. M. M. (2011). Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie. (gew. 2e ed.) (Epsilon uitgaven; Vol. 63). Utrecht: Epsilon.
Weger, de, B.M.M. / Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie. gew. 2e ed. Utrecht : Epsilon, 2011. (Epsilon uitgaven).
@book{fe4abf6691b44bf794d42eda70d3d29a,
title = "Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie",
abstract = "De moderne wereld is ondenkbaar zonder communicatie. Mensen communiceren met elkaar en met computers, en computers communiceren ook onderling. Soms gaat het om informatie-uitwisseling die geheim moet blijven, bijvoorbeeld bij betalingen via internet, of diplomatiek verkeer. In andere gevallen moet er zekerheid zijn over de afzender van een bericht, bijvoorbeeld bij de boeking van een vliegticket. Om uitwisseling van vertrouwelijke informatie op grote schaal mogelijk te maken wordt er beveiliging toegepast. Veel moderne beveiligingsmethoden zijn gebaseerd op de getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde met een lange historie. In dit boek wordt een introductie gegeven in de getaltheorie. Vervolgens wordt behandeld hoe de getaltheorie wordt toegepast in de cryptografie, de wetenschap van geheimschriften. Tevens wordt ingegaan op de complexiteit van het maken en kraken van de geheimschriften. Daarin is de kern van de betrouwbaarheid van vertrouwelijk informatie-uitwisseling gelegen. Bij het boek hoort een webpagina met software, als rekenhulp bij voorbeelden en opgaven.",
author = "{Weger, de}, B.M.M.",
year = "2011",
language = "Nederlands",
isbn = "978-90-5041-108-0",
series = "Epsilon uitgaven",
publisher = "Epsilon",
edition = "gew. 2e",

}

Weger, de, BMM 2011, Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie. Epsilon uitgaven, vol. 63, gew. 2e edn, Epsilon, Utrecht.

Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie. / Weger, de, B.M.M.

gew. 2e ed. Utrecht : Epsilon, 2011. (Epsilon uitgaven; Vol. 63).

Research output: Book/ReportBookProfessional

TY - BOOK

T1 - Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie

AU - Weger, de, B.M.M.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - De moderne wereld is ondenkbaar zonder communicatie. Mensen communiceren met elkaar en met computers, en computers communiceren ook onderling. Soms gaat het om informatie-uitwisseling die geheim moet blijven, bijvoorbeeld bij betalingen via internet, of diplomatiek verkeer. In andere gevallen moet er zekerheid zijn over de afzender van een bericht, bijvoorbeeld bij de boeking van een vliegticket. Om uitwisseling van vertrouwelijke informatie op grote schaal mogelijk te maken wordt er beveiliging toegepast. Veel moderne beveiligingsmethoden zijn gebaseerd op de getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde met een lange historie. In dit boek wordt een introductie gegeven in de getaltheorie. Vervolgens wordt behandeld hoe de getaltheorie wordt toegepast in de cryptografie, de wetenschap van geheimschriften. Tevens wordt ingegaan op de complexiteit van het maken en kraken van de geheimschriften. Daarin is de kern van de betrouwbaarheid van vertrouwelijk informatie-uitwisseling gelegen. Bij het boek hoort een webpagina met software, als rekenhulp bij voorbeelden en opgaven.

AB - De moderne wereld is ondenkbaar zonder communicatie. Mensen communiceren met elkaar en met computers, en computers communiceren ook onderling. Soms gaat het om informatie-uitwisseling die geheim moet blijven, bijvoorbeeld bij betalingen via internet, of diplomatiek verkeer. In andere gevallen moet er zekerheid zijn over de afzender van een bericht, bijvoorbeeld bij de boeking van een vliegticket. Om uitwisseling van vertrouwelijke informatie op grote schaal mogelijk te maken wordt er beveiliging toegepast. Veel moderne beveiligingsmethoden zijn gebaseerd op de getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde met een lange historie. In dit boek wordt een introductie gegeven in de getaltheorie. Vervolgens wordt behandeld hoe de getaltheorie wordt toegepast in de cryptografie, de wetenschap van geheimschriften. Tevens wordt ingegaan op de complexiteit van het maken en kraken van de geheimschriften. Daarin is de kern van de betrouwbaarheid van vertrouwelijk informatie-uitwisseling gelegen. Bij het boek hoort een webpagina met software, als rekenhulp bij voorbeelden en opgaven.

M3 - Boek

SN - 978-90-5041-108-0

T3 - Epsilon uitgaven

BT - Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie

PB - Epsilon

CY - Utrecht

ER -

Weger, de BMM. Elementaire getaltheorie en asymmetrische cryptografie. gew. 2e ed. Utrecht: Epsilon, 2011. (Epsilon uitgaven).