E-medicatieverificatie met het Medical Dashboard: de patiënt als partner in het zorgproces

Wouter Prummel

Research output: ThesisEngD Thesis

1 Downloads (Pure)

Abstract

Medicatieverificatie is een proces dat onnodige opnames in ziekenhuizen vanwege verkeerd medicatiegebruik kan voorkomen. Op de polikliniek is het de verantwoordelijkheid van de behandelend arts om dit tijdens een consult te doen. Het controleren van medicatie kost echter tijd; tijd die tijdens het consult ingezet kan worden om de problemen van de patiënt te bespreken.
Door middel van juiste inzet van applicaties die E-health ondersteunen kan de patiënt deze en andere processen thuis voorbereiden. Door de voorbereiding en een deel van de registratie tijd- en plaats-onafhankelijk te maken, wordt bespaard op tijd tijdens het consult, en op de registratielast bij de zorgverlener en wordt de kwaliteit van de informatie verhoogd.
Dit document beschrijft onderzoek dat gedaan is onder patiënten en zorgverleners, de primaire stakeholders die informatie uitwisselen om de zorg te organiseren. Om succesvol informatie uit te wisselen is het nodig om op vijf lagen in de organisatie met betrekking tot de informatietechnologie; beleid, proces, informatie, applicatie en techniek, overeenstemming te vinden. Het ontwerp van het systeem is gemaakt op basis van deze vijf lagen en geïmplementeerd bij de afdeling Nierziekten en Diabetes.
De uitdagingen die de uitwisseling van informatie met patiënten met zich meebrengt in het medicatieverificatieproces zijn onderzocht en uitkomsten hiervan worden gebruikt voor verdere implementatie van het Medical Dashboard bij de Interne Geneeskunde en om aan te sluiten op andere E-health trajecten.
Original languageDutch
Supervisors/Advisors
  • Volkert, Pim, Supervisor
  • Schouten, Bert, Supervisor, External person
  • Dannenberg, Wouter, External supervisor, External person
  • Warmerdam, Annemieke, External supervisor, External person
Award date17 Jun 2020
Place of PublicationEindhoven
Publisher
Publication statusPublished - 17 Jun 2020

Bibliographical note

Pd Eng Thesis.

Cite this