Duurzame data in een eerstelijns diagnostisch centrum zonder EPD/ECD: Onderzoek en realisatie van een duurzame data-architectuur

Ronald Reijnierse

Research output: ThesisEngD Thesis

Abstract

Diagnostiek voor U is een eerstelijns diagnostisch centrum (EDC) in de regio Eindhoven en is werkzaam voor de eerstelijnszorgverlener op gebied van laboratoriumonderzoek, beeldvormende diagnostiek en functieonderzoek en ontzorgt ziekenhuizen op gebied van laboratoriumonderzoek. Voor de huisarts ontzorgt Diagnostiek voor U alle diagnostiek rondom de chronische zorg. Voor het beoordelen van de diagnostiek wordt gebruik gemaakt van specialisten in dienst en specialisten werkzaam in de ziekenhuizen in de regio.
Diagnostiek voor U wil zichzelf in de keten graag versterken, verbeteren en uitbreiden. Onderdeel hiervan is de wens om de medische gegevens integraal onderdeel te maken van het zorgproces. De vraagstelling is of met de huidige middelen de medische gegevens zowel intern als extern beschikbaar gemaakt kunnen worden. Dit heeft geresulteerd in de ontwerpopdracht Duurzame data in een Eerstelijns Diagnostisch Centrum met als ondertitel Onderzoek en realisatie duurzame data in een diagnostisch centrum.
Het ontwerp heeft als hypothese dat deze realisatie mogelijk is met de huidige aanwezige (zorg)informatiesystemen. Om het ontwerp te realiseren wordt via het CAFCR-model de benodigde informatie geïnventariseerd en getoetst om vervolgens te komen tot een ontwerp dat voldoet aan de vraagstelling,
inclusief de realisatie van minstens één onderzoek van elke diagnostische discipline: laboratorium, beeldvormend onderzoek en functieonderzoek.
Op basis van de vraagstelling is een ontwerp gerealiseerd waarbij de medische gegevens van het PACS en PACS2 gestandaardiseerd worden binnen een clinical repository. De medische gegevens van het laboratoriumsysteem worden in het laboratoriumsysteem gestandaardiseerd.
Om een integraal onderdeel van het zorgproces te kunnen worden, is voor het beschikbaar stellen van de medische gegevens aan de ziekenhuizen, afgestemd om dit via Cross-Enterprise Document Sharing (XDS) te realiseren. De medische gegevens in de clinical repository worden binnen het repository geschikt gemaakt om via XDS uitgewisseld te kunnen worden. De laboratoriumgegevens worden op de communicatieserver beschikbaar gemaakt om uitgewisseld te kunnen worden via XDS. Met deze realisatie kan Diagnostiek voor U het gehele productportfolio beschikbaar maken binnen een XDS-omgeving.
De hypothese was dat de oplossing met de bestaande informatiesystemen gerealiseerd kon worden.
Onderdeel van die realisatie was het op een duurzame wijze vastleggen van de medische gegevens. In het laboratoriumsysteem is het mogelijk op bepalingsniveau de internationaal gebruikte LOINC standaard te koppelen. Voor de beeldvormende diagnostiek en de functieonderzoeken is binnen het clinical repository op onderzoek niveau een mapping gemaakt met SnomedCT.
Met deze gekoppelde coderingen en de functionaliteiten van het repository, de communicatieserver en XDS is de medische data vindbaar, interoperabel, toegankelijk en herbruikbaar (FAIR) geworden.
Daarmee heeft het ontwerp zich als succesvol bewezen om de medische gegevens van Diagnostiek voor U een onderdeel te laten worden van het gehele zorgproces over verschillende zorgverleners heen.
Original languageDutch
Supervisors/Advisors
  • Boon, J.G. (Hans), Supervisor
  • Verra, Gerbert, External supervisor, External person
  • de Jonge, Nicky, External supervisor
Place of PublicationEindhoven
Publisher
Publication statusPublished - 10 Sept 2021

Bibliographical note

PdEng thesis.

Cite this