Doorgeschoten focus: economische groei draagt steeds minder bij aan sociale welvaart

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Steden zijn aantrekkelijke locaties om te wonen. Woonde rond 1900 circa 15% van de wereldbevolking in steden. Honderd jaar later was dat circa 50%. Over enkele decennia zal het overgrote deel van de mensheid in steden wonen. Steden bieden onder andere werkgelegenheid, consumptieve rijkdom, culturele verscheidenheid en anonimiteit. Tegelijkertijd hebben steden ook hun schaduwzijde: verpaupering, luchtverontreiniging, criminaliteit, eenzaamheid et cetera. Het denken over de stad vereist inzicht in beide kanten. Hoe brengen we de lusten en lasten van de stad in beeld? En vooral ook, hoe hangen beide kanten samen? Dit artikel bespreekt wat de monitor brede welvaart als methodiek te bieden heeft aan stedenbouwkundigen, planners, beleidsmakers en anderen om dergelijke vragen te beantwoorden.
Original languageDutch
Pages (from-to)80-89
Number of pages10
JournalRuimte en Wonen
Volume99
Issue number3
Publication statusPublished - 2018

Cite this

@article{e9e30fdaeb894f5780bd9bb420274cba,
title = "Doorgeschoten focus: economische groei draagt steeds minder bij aan sociale welvaart",
abstract = "Steden zijn aantrekkelijke locaties om te wonen. Woonde rond 1900 circa 15{\%} van de wereldbevolking in steden. Honderd jaar later was dat circa 50{\%}. Over enkele decennia zal het overgrote deel van de mensheid in steden wonen. Steden bieden onder andere werkgelegenheid, consumptieve rijkdom, culturele verscheidenheid en anonimiteit. Tegelijkertijd hebben steden ook hun schaduwzijde: verpaupering, luchtverontreiniging, criminaliteit, eenzaamheid et cetera. Het denken over de stad vereist inzicht in beide kanten. Hoe brengen we de lusten en lasten van de stad in beeld? En vooral ook, hoe hangen beide kanten samen? Dit artikel bespreekt wat de monitor brede welvaart als methodiek te bieden heeft aan stedenbouwkundigen, planners, beleidsmakers en anderen om dergelijke vragen te beantwoorden.",
author = "H.W. Lintsen and J.P.H. Smits and F.C.A. Veraart and John Grin",
year = "2018",
language = "Nederlands",
volume = "99",
pages = "80--89",
journal = "Ruimte en Wonen",
issn = "2543-103X",
publisher = "Aeneas Publishers",
number = "3",

}

Doorgeschoten focus : economische groei draagt steeds minder bij aan sociale welvaart . / Lintsen, H.W.; Smits, J.P.H.; Veraart, F.C.A.; Grin, John.

In: Ruimte en Wonen, Vol. 99, No. 3, 2018, p. 80-89.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Doorgeschoten focus

T2 - economische groei draagt steeds minder bij aan sociale welvaart

AU - Lintsen, H.W.

AU - Smits, J.P.H.

AU - Veraart, F.C.A.

AU - Grin, John

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Steden zijn aantrekkelijke locaties om te wonen. Woonde rond 1900 circa 15% van de wereldbevolking in steden. Honderd jaar later was dat circa 50%. Over enkele decennia zal het overgrote deel van de mensheid in steden wonen. Steden bieden onder andere werkgelegenheid, consumptieve rijkdom, culturele verscheidenheid en anonimiteit. Tegelijkertijd hebben steden ook hun schaduwzijde: verpaupering, luchtverontreiniging, criminaliteit, eenzaamheid et cetera. Het denken over de stad vereist inzicht in beide kanten. Hoe brengen we de lusten en lasten van de stad in beeld? En vooral ook, hoe hangen beide kanten samen? Dit artikel bespreekt wat de monitor brede welvaart als methodiek te bieden heeft aan stedenbouwkundigen, planners, beleidsmakers en anderen om dergelijke vragen te beantwoorden.

AB - Steden zijn aantrekkelijke locaties om te wonen. Woonde rond 1900 circa 15% van de wereldbevolking in steden. Honderd jaar later was dat circa 50%. Over enkele decennia zal het overgrote deel van de mensheid in steden wonen. Steden bieden onder andere werkgelegenheid, consumptieve rijkdom, culturele verscheidenheid en anonimiteit. Tegelijkertijd hebben steden ook hun schaduwzijde: verpaupering, luchtverontreiniging, criminaliteit, eenzaamheid et cetera. Het denken over de stad vereist inzicht in beide kanten. Hoe brengen we de lusten en lasten van de stad in beeld? En vooral ook, hoe hangen beide kanten samen? Dit artikel bespreekt wat de monitor brede welvaart als methodiek te bieden heeft aan stedenbouwkundigen, planners, beleidsmakers en anderen om dergelijke vragen te beantwoorden.

UR - https://www.ruimteenwonen.nl/doorgeschoten-focus

M3 - Tijdschriftartikel

VL - 99

SP - 80

EP - 89

JO - Ruimte en Wonen

JF - Ruimte en Wonen

SN - 2543-103X

IS - 3

ER -