'Doe het zelf' : integratie van zelfmanagement in het behandelproces

A.E.M. van der Veer

Research output: ThesisEngD Thesis

188 Downloads (Pure)

Abstract

Een voorwaarde om de opleiding tot klinisch informaticus af te ronden is het uitvoeren van een ontwerpproject. Dit project waar ongeveer een jaar werk voor staat voer je uit binnen een klinische setting. Daarom is dit project uitgevoerd bij GGzE in Eindhoven in plaats van bij het RZCC.
Het doel van dit project was het uitzoeken op welke wijze GGzE zelfmanagement kon integreren in het behandelproces.
Hiervoor is er eerst een definitie opgesteld van zelfmanagement om duidelijk te maken wat er onder zelfmanagement wordt verstaan. Vervolgens zijn er indicatoren opgesteld die zelfmanagement kunnen meten. Vanuit de definitie van zelfmanagement zijn er vier zelfmanagementaspecten opgesteld; inzicht, beslissen, toepassen en omgeving. De indicatoren zijn gebaseerd op deze zelfmanagementaspecten en zijn gebruikt om een programma van eisen op te stellen waar het ontwerp aan moest voldoen.
Vervolgens zijn er drie herontwerpen opgesteld die als onderdeel van het implementatieplan dienen. Het implementatieplan werkt in stappen naar een manier om zelfmanagement te integreren in het behandelproces. Waarbij het eerste ontwerp en tevens de eerste implementatie stap, het bieden van inzage aan de cliënt is. Inzage bieden zodat de cliënt kan zien wat er over hem wordt geschreven en de cliënt meer inzicht krijgt in zijn behandelproces. Het informeren van de cliënt staat hier centraal.
Het tweede ontwerp gaat een stap verder en betrekt het sociale netwerk bij het behandelproces. De sociale omgeving kan de cliënt helpen bij het maken van keuzes en kan de cliënt ondersteunen waar nodig. Het betrekken van het sociale netwerk staat bij dit ontwerp centraal.
Het derde en laatste ontwerp is gericht op samenwerken. Het behandelteam, de cliënt en zijn sociale omgeving zijn allemaal betrokken bij beslissingen in het behandelproces van de cliënt. Dit zorgt ervoor dat de cliënt meer regie krijgt over zijn eigen behandelproces. Samenwerken staat in dit ontwerp centraal.
De stip op de horizon voor GGzE is ervoor zorgen dat de cliënt zijn eigen dossier kan beheren en meenemen na ontslag. Dit project is een stap richting deze stip.
Original languageDutch
Supervisors/Advisors
  • Boon, J.G. (Hans), Supervisor
  • Fokkens, R., External supervisor, External person
  • Bierbooms, Joyce J.P.A., External supervisor, External person
Award date27 Aug 2017
Place of PublicationEindhoven
Publisher
Publication statusPublished - 27 Aug 2017

Bibliographical note

PdEng thesis. - Confidential until 01-09-2018.

Cite this