De behoefte aan spectrum voor specifieke, professionele breedbandige toepassingen

Tommy van der Vorst, Titia Lelie, Jasper Veldman, Reg M.F. Brennenraedts, Peter Smulders

Research output: Book/ReportReportProfessional

220 Downloads (Pure)

Abstract

Dir rapport betreft een onderzoek naar de waargenomen behoefte van verschillende sectoren aan breedbandige connectiviteit, via dienstverlening door gespecialiseerde operators danwel via breedbandige comunicatie in eigen beheer. Tevens is onderzocht wat de benodigde hoeveelheid frequentieruimte is om in deze behoefte te voorzien.

In vrijwel alle onderzochte sectoren wordt een groeiende vraag naar breedbandige draadloze communicatie voorzien. De onderliggende drijvers zijn videostreaming met hoge kwaliteit, met name voor VR- en AR-toepassingen, en centralisatie van expertise.

Veel van de gevraagde connectiviteit kan nu of (naar verwachting) in de toekomst worden afgenomen op basis van generieke netwerken (PLMN). Afnemers geven aan bij voorkeur connectiviteit als dienst op basis van generieke technologie te willen gebruiken, als gevolg van ecosysteemvoordelen die dat biedt. De gevraagde controle over de infrastructuur, de dienst en de apparatuur (ten behoeve van het garanderen van dekking, beschikbaarheid en betrouwbaarheid in de toekomst) is de belangrijkste reden om communicatie niet als dienst in te kopen. De beschikbaarheid in de markt van de gevraagde dienstverlening is daarnaast afhankelijk van het schaalniveau van de toepassing.

Uit ons onderzoek en gesprekken met de markt komt naar voren dat 40 MHz de
meest voor de hand liggende hoeveelheid spectrum is om toe te wijzen aan specifieke toepassingen, op basis van TDD en exclusieve controle over het spectrum op het eigen (campus)terrein en binnen eigen gebouwen.
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherMinisterie van Economische Zaken
Commissioning bodyMinisterie van Economische Zaken en Klimaat
Number of pages54
Publication statusPublished - 30 Jan 2018

Cite this