Data-integratie voor klinische innovatie

Niels Dekkers

Research output: ThesisEngD Thesis

Abstract

Data, de laatste 10 jaar veelvuldig aangeduid als het nieuwe goud, de nieuwe olie, etc., zijn ruimschoots aanwezig in het ziekenhuis. Met allerlei bestaande en opkomende technieken zijn deze data te gebruiken voor het steeds verder verbeteren van de zorg, door betere uitkomsten voor de patiënt en/of besparingen voor het ziekenhuis te realiseren.
De uitdaging ligt erin deze data op goede wijze te ontsluiten, zodat de bronsystemen of opbouw van de data geen belemmering vormen voor gebruik door een andere partij. Ook mogen de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de data niet in het geding komen.
Eén manier om data te ontsluiten is via Application Programming Interface (API’s). Dit zijn mogelijkheden om opdrachten en informatie uit te wisselen tussen applicaties.
Om dit te realiseren, heeft de afdeling Informatie Management van het Radboudumc een API-platform in gebruik genomen. Dit platform biedt nieuwe mogelijkheden voor het herbruikbaar en veilig ontsluiten van data op één centrale plaats.
De inrichting hiervan is, waar het het delen van medische data betreft, het onderwerp van dit verslag. Hierin is een analyse gemaakt van het gebruik van een API-platform in combinatie met het gebruik van standaarden voor medische data-uitwisseling. Dit resulteerde in een ontwerp en implementatie.
De eerste use case van dit platform is een innovatieve applicatie voor medische beslissingsondersteuning in het bepalen van het zorgtraject van bepaalde patiënten. De analyse hiervan, gevolgd door een ontwerp en implementatie waren ook onderdeel van dit project.
In conclusie is het API-platform ingericht voor het delen van een significant deel van de aanwezige medische data volgens geaccepteerde standaarden, en kan in verder gebruik dienen als ontsluitingsplatform voor allerhande nieuwe toepassingen die deze data gebruiken.
Original languageDutch
Supervisors/Advisors
  • Zonneveld, Guido A.M., Promotor
  • de Groot, Laurens A., External supervisor
  • de Baay, Heidy J.M., External supervisor, External person
Place of PublicationEindhoven
Publisher
Publication statusPublished - 20 Aug 2020

Bibliographical note

Pd Eng Thesis.

Cite this