Bescherm mensenrechten in het digitale tijdperk

Q.C. van Est, L. Kool

Research output: Other contributionPopular

Abstract

Het gebruik van robots, kunstmatige intelligentie en virtual en augmented reality kan mensenrechten versterken, maar ook ondermijnen. Gebrek aan aandacht voor de schaduwzijden van digitalisering leidt tot uitholling van onze mensenrechten. De ambitie om digitale koploper te zijn, verplicht Nederland een voorloperrol te spelen bij het waarborgen en waar nodig herzien van mensenrechten in het digitale tijdperk. Nederlandse parlementariërs kunnen bijvoorbeeld nieuwe wetgeving in dit kader ethisch toetsen op mensenrechten. Het rapport ‘Mensenrechten in het robottijdperk’ van het Rathenau Instituut geeft hier handvatten voor. Deze studie sluit daarmee aan bij het rapport ‘Opwaarderen – Borgen van publieke waarden in de digitale samenleving’ dat het Rathenau Instituut in februari 2017 uitbracht op verzoek van de Eerste Kamer.
LanguageDutch
PublisherRathenau Instituut
Number of pages3
Place of PublicationDen Haag
StatePublished - 2017

Cite this

@misc{14b94af1698947efb13a2d1402db5b37,
title = "Bescherm mensenrechten in het digitale tijdperk",
abstract = "Het gebruik van robots, kunstmatige intelligentie en virtual en augmented reality kan mensenrechten versterken, maar ook ondermijnen. Gebrek aan aandacht voor de schaduwzijden van digitalisering leidt tot uitholling van onze mensenrechten. De ambitie om digitale koploper te zijn, verplicht Nederland een voorloperrol te spelen bij het waarborgen en waar nodig herzien van mensenrechten in het digitale tijdperk. Nederlandse parlementari{\"e}rs kunnen bijvoorbeeld nieuwe wetgeving in dit kader ethisch toetsen op mensenrechten. Het rapport ‘Mensenrechten in het robottijdperk’ van het Rathenau Instituut geeft hier handvatten voor. Deze studie sluit daarmee aan bij het rapport ‘Opwaarderen – Borgen van publieke waarden in de digitale samenleving’ dat het Rathenau Instituut in februari 2017 uitbracht op verzoek van de Eerste Kamer.",
author = "{van Est}, Q.C. and L. Kool",
year = "2017",
language = "Nederlands",
publisher = "Rathenau Instituut",
type = "Other",

}

Bescherm mensenrechten in het digitale tijdperk. / van Est, Q.C.; Kool, L.

3 p. Den Haag : Rathenau Instituut. 2017, .

Research output: Other contributionPopular

TY - GEN

T1 - Bescherm mensenrechten in het digitale tijdperk

AU - van Est,Q.C.

AU - Kool,L.

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Het gebruik van robots, kunstmatige intelligentie en virtual en augmented reality kan mensenrechten versterken, maar ook ondermijnen. Gebrek aan aandacht voor de schaduwzijden van digitalisering leidt tot uitholling van onze mensenrechten. De ambitie om digitale koploper te zijn, verplicht Nederland een voorloperrol te spelen bij het waarborgen en waar nodig herzien van mensenrechten in het digitale tijdperk. Nederlandse parlementariërs kunnen bijvoorbeeld nieuwe wetgeving in dit kader ethisch toetsen op mensenrechten. Het rapport ‘Mensenrechten in het robottijdperk’ van het Rathenau Instituut geeft hier handvatten voor. Deze studie sluit daarmee aan bij het rapport ‘Opwaarderen – Borgen van publieke waarden in de digitale samenleving’ dat het Rathenau Instituut in februari 2017 uitbracht op verzoek van de Eerste Kamer.

AB - Het gebruik van robots, kunstmatige intelligentie en virtual en augmented reality kan mensenrechten versterken, maar ook ondermijnen. Gebrek aan aandacht voor de schaduwzijden van digitalisering leidt tot uitholling van onze mensenrechten. De ambitie om digitale koploper te zijn, verplicht Nederland een voorloperrol te spelen bij het waarborgen en waar nodig herzien van mensenrechten in het digitale tijdperk. Nederlandse parlementariërs kunnen bijvoorbeeld nieuwe wetgeving in dit kader ethisch toetsen op mensenrechten. Het rapport ‘Mensenrechten in het robottijdperk’ van het Rathenau Instituut geeft hier handvatten voor. Deze studie sluit daarmee aan bij het rapport ‘Opwaarderen – Borgen van publieke waarden in de digitale samenleving’ dat het Rathenau Instituut in februari 2017 uitbracht op verzoek van de Eerste Kamer.

M3 - Overige bijdrage

PB - Rathenau Instituut

CY - Den Haag

ER -