A case study : to design a XL supermarket in the Netherlands and its consequences

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionAcademicpeer-review

1184 Downloads (Pure)

Abstract

On the outskirts of the centre of Eindhoven (a medium-sized town in the south of the Netherlands), an existing supermarket located along the ring road, which forms part of a chain named "Albert Heijn," was doubled in size in 2002, making it the flagship of a new "extra large" formula, called "AH XL". The existing establishment of the supermarket was completely transformed, both the interior and exterior. In this case study we will explain the thoughts and ideas behind the original concept from the perspective of the architect. The original material, such as sketches, models and presentations has been used to construct a timeline of the design process. This paper tries to make clear which stakeholders, references and external influences were important for the development of the final design.
Original languageEnglish
Title of host publicationProceedings of the ShoppingScapes International Conference 2013, 27-30 May 2013, Lisbon, Portugal
EditorsEliana Sousa Santos, Luís Santiago Baptista, Maria João Pereira de Matos, Patrícia Santos Pedrosa, Paulo Figueiredo
Place of PublicationLisbon
PublisherUniversidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias
Pages655-672
Publication statusPublished - 2013
Eventconference; ShoppingScapes International Conference 2013; 2013-05-27; 2013-05-30 -
Duration: 27 May 201330 May 2013

Publication series

NameRevista Lusófona de Arquitectura e Educação
Number8/9
ISSN (Print)1646-6756

Conference

Conferenceconference; ShoppingScapes International Conference 2013; 2013-05-27; 2013-05-30
Period27/05/1330/05/13
OtherShoppingScapes International Conference 2013

Fingerprint Dive into the research topics of 'A case study : to design a XL supermarket in the Netherlands and its consequences'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this