TU/e vraagt 10 jaar commitment

  Press/Media: Public Engagement Activities

  Description

  De omgeving is op weinig locaties zo complex als in het scheikundegebouw Helix van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). 24 uur per dag en 7 dagen in de week worden hier wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd en studenten opgeleid. “De winkel moet doordraaien.”

  Daarom is verduurzaming een uitdaging. Toch hakte de TU/e de knoop door om met een energieprestatiecontract het energieverbruik en –lasten terug te brengen, met zo min mogelijk impact op het primaire proces.

  “De zo kort mogelijke onderbreking van het primaire proces tijdens dit project is essentieel”, zegt Laurent Nelissen, directeur bedrijfsvoering Faculteit Scheikundige Technologie van TU/e. “Bij de uitvraag van het project werd specifiek gestuurd op een partij die niet alleen verantwoordelijk zou zijn voor de energieprestaties van het gebouw op de lange termijn. Daarnaast zag ik streng toe op de veiligheid en het waarborgen van het voortzetten van onze core business: onderwijs en onderzoek.”

  Voorwaarde was om met de besparing op de energierekening, die 5 miljoen euro per jaar voor de TU/e beslaat, de investering te doen. Een derde partij zou garantie moeten geven van de verbeterde energieprestaties. Deze partner vond de universiteit in Honeywell, dat energieprestatiecontracten al meer dan vijftien jaar lang als expertisegebied heeft.

  Veiligheid hoge prioriteit

  “We hebben een ondernemend samenwerkingsverband met de TU/e,” zegt Richard Schoonderbeek, Sales Manager bij Honeywell, “met een overeenkomst van minstens tien jaar. Naast de eerder genoemde focusgebieden als energieprestaties en veiligheid richten we ons op aantoonbaar resultaat en constante verbeteringen tijdens de exploitatiefase. Daarnaast was veiligheid voor de mensen die werkzaam zijn in Helix inderdaad een hoge prioriteit.”

  In het volledige artikel in het Duurzaam Gebouwd Magazine #30 leest u meer over de duurzaamheidsmaatregelen die zijn toegepast binnen dit project. Als tipje van de sluier noemen we alvast het voorzien van bijna 400 zuurkasten van een Phoenix venturiklep.

  Foto bovenaan (vlnr): Richard Schoonderbeek, Ronald van Nattem, Laurent Nelissen, Roy Eugelink, Ward Derix.

  Period12 Jun 2015

  Media coverage

  1

  Media coverage