TU/e in nieuw instituut voor technologie orgaan op chip

  Press/Media: Public Engagement Activities

  Description

  Eindhoven - De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft met andere Nederlandse universiteiten en de industrie de krachten gebundeld. Samen vormen ze het nieuwe Institute for human Organ and Disease Model Technologies (hDMT), dat zich richt op orgaan-op-chip-technologie.

  Dit soort chips kan de ontwikkeling van geneesmiddelen en behandelingen van ziekten versnellen. Het instituut concentreert zich op drie onderzoekslijnen: het hart, kanker, en bloedvaten.

  Organen op een chip zijn zeer kleine stukjes gekweekt levend weefsel, waar een kunstmatige bloedstroom langs loopt. Het doel is om het weefsel te bestuderen, bijvoorbeeld om te zien hoe een ziekte zich ontwikkelt, of hoe het weefsel reageert op medicijnen.

  Omdat bij ziektes en medicijnwerking vaak meerdere organen in wisselwerking betrokken zijn, gaat het hDMT ook microsystemen ontwikkelen waarin meerdere 'organen' zitten.

  Dit soort systemen kan de ontwikkeling van medicijnen goedkoper en sneller maken. Medicijnen worden nu vaak getest op menselijke cellen in petrischaaltjes, maar dat is geen natuurgetrouwe omgeving. Ook wordt getest op dieren, maar die reageren vaak anders dan mensen. Bovendien kan bij dierproeven het verloop van de ontwikkeling niet bekeken worden. Door te werken met organen op een chip, kunnen onderzoekers veel sneller natuurgetrouwe testen doen, zonder proefdieren of -personen.

  Een belangrijke inbreng vanuit de TU/e is het gloednieuwe Microfab Lab, dat op 1 juli wordt geopend. Dit lab is speciaal voor de ontwikkeling van microsystemen en het doen van onderzoek ermee. Het lab, van zo'n zevenhonderd vierkante meter, is het best uitgeruste van zijn soort in Nederland.

  Period22 May 2015

  Media coverage

  1

  Media coverage