Je eigen circulariteit meten

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

Digest of master thesis research conducted by Alice Consolaro (SET) in 2019, supervised by H.A. Romijn and A.F. Kirkels in a professional magazine.

Period12 Jan 2021

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleJe eigen circulariteit meten
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletVV+
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date12/01/21
  DescriptionFull text of entry:
  "Je eigen circulariteit meten"
  Alice Consolaro onderzocht voor haar afstudeerscriptie aan de Technische Universiteit Eindhoven op welke manier bedrijven hun eigen prestaties ten aanzien van circulariteit kunnen meten. Alice: “Veel bedrijven doen pogingen om circulair te worden, maar lopen hierbij vaak tegen het probleem aan dat bij de overgang naar een circulair model het lastig is om hun prestaties te meten. Het onderzoek naar de mogelijkheden heb ik mogen uitvoeren bij Signify – het voormalige Philips Lighting.”
  Zij verdeelde het onderzoek in drie stappen: literatuurstudie, interviews met in- en externe contacten van het bedrijf om zicht te krijgen op hun ervaringen en verwachtingen, en een breder onderzoek om de resultaten breder geschikt te maken voor het bedrijfsleven. De eerste stap heeft kennis opgeleverd over CE-metingen in bedrijven waarmee het voor Signify duidelijk werd wat andere organisaties belangrijk vinden voor een passende beoordeling van de circulaire prestaties. Door vervolgens te praten met medewerkers van Signify en andere bedrijven, ontwikkelde zij een uitgebreide benadering om circulariteit in een bedrijf te meten.
  De belangrijkste conclusies naar aanleiding van het onderzoek luidden dat een methode om de circulariteit van een bedrijf vast te stellen de beste kans van slagen heeft wanneer het eenvoudig is te implementeren. Dit betekent dat het beter is om te werken met diverse structuren en bijbehorende indicatoren dan één kader waarin álle relevante parameters zijn opgenomen. In het laatste geval heeft het betreffende bedrijf met een onpraktische methode te maken wegens de tijd en moeite die nodig is om alle data te verzamelen en vervolgens de complexiteit om deze hoeveelheid te begrijpen en te implementeren. Een tweede belangrijke conclusie is dat bedrijven niet alleen naar hun producten en diensten moeten kijken wanneer het gaat om circulariteit maar ook naar de aspecten die de organisatie zelf in het bedrijfsleven kenmerken. Eén van de belangrijkste elementen dat mist in beoordelingsmethoden is het bestaan van een circulaire strategie.
  Producer/AuthorTechniek Nederland
  URLhttps://www.vvplus.nl/home
  PersonsAlice Consolaro, Henny A. Romijn, Arjan F. Kirkels

Keywords

 • circularity
 • circular economy
 • assessment
 • business