Eindhovense ijsbouwers gaan oefenen voor Olympische winterspelen

Press/Media: Expert Comment

Description

Eindhovense ijsbouwers gaan oefenen voor Olympische winterspelen

Met een nieuwe techniek wil het team van ijsbouwers uit Eindhoven en Leuven een toren van 40 meter hoogte neerzetten bij de Olympische Winterspelen in 2022 in Beijing. Deze winter gaan ze alvast oefenen met een kleiner exemplaar op het ijsfestival in de Chinese stad Harbin.

 

De ijsbouwers gaan werken met een iets aangepaste techniek. Ze gebruiken geen ballon meer waarover ze een touwnet spannen dat als wapening fungeert voor het bevroren mengsel van water en cellulose. Ze maken ditmaal eerst een weefsel van brandweerslangen, dat ze tijdelijk omhooghouden met een kraan. De slangen vullen ze met ijscomposiet, waarna ze op de gebruikelijke manier op de buitenkant water met cellulose op de slangen spuiten. Zo ontstaan dikke gewapende ijskolommen met de slang als wapening ongeveer halverwege de diameter.

De slangen verbeteren het kruipgedrag van het ijs en voorkomen scheurvorming, meldt Arno Pronk, docent aan de TU Eindhoven. Dat blijkt uit computersimulaties die studenten hebben uitgevoerd. De slangen worden onderling met touwtjes verbonden om de plek in het weefsel te borgen. Zodra de ijsknopen die functie overnemen worden er nog netten in dwarsrichting geplaatst. Daar wordt het ijsmengsel overheen geprint, zoals Pronk het noemt.

Printen op heel ambachtelijke manier

Dat klinkt futuristischer dan het is, want het printen gebeurt op een heel  ambachtelijke manier door medewerkers die vanuit een hoogwerker met een slagroomspuit hun halfbevroren mengsel over de draden draperen. Deze methode voorkomt volgens Pronk verspilling van het materiaal en onnodig veel troep op de bouwplaats. Bij het echte spuiten komt gemiddeld maar de helft van het mengsel op de goede plek terecht, de rest schiet er langs of druipt naar beneden voor het is bevroren.  Nou is water geen duur bouwmateriaal, maar de cellulosevezels die zijn toegevoegd vanwege de sterkte vertegenwoordigen wel een bepaalde waarde. Zeker in China.

Deze winter gaat het ijsbouwteam dat Pronk in de loop der jaren rond zich heeft verzameld een toren van zo’n 14 meter hoog bouwen. Die komt te staan op het ijsfestival in Harbin. Als het werkt is het de bedoeling  om tijdens de Olympische winterspelen in Beijing in 2022 een exemplaar van veertig meter hoogte neer te zetten. Daarover zijn al vergaande gesprekken gaande met de organisatoren van de spelen en ook met NOC/NSF.

De veertig meter hoge toren is de hoogste ijsconstructie ooit. Pronk en zijn mede-ijsbouwers schreven al regelmatig records op hun naam. Er mislukte ook wel eens wat omdat halverwege de bouw de dooi inviel. De hoofdtoren van een Gaudí-achtige kathedraal in het Finse Juuka waaide bijvoorbeeld om. Ook een brug naar ontwerp van Leonardo da Vinci werd niet helemaal voltooid.  Daarna weken Pronk en zijn collega-ijsbouwers uit naar het Chinese Harbin waar de winters strenger en constanter zijn.

Laagdrempelige manier om nieuwe bouwtechnieken uit te proberen

Het bouwen met ijs is volgens Pronk niet een leuke hobby of vrije tijdsbesteding. Het stelt je in staat om nieuwe technieken van licht bouwen uit te proberen en schaalconstructies op een laagdrempelige manier uit te proberen. Een bouwmethode als de betonballon werkt op precies dezelfde manier als de Eindhovense ijsbouwers, alleen dan met spuitbeton in plaats van met water. Pronk en consorten bouwen met hun celluloseversterkte constructies voort op het baanbrekende onderzoek dat Churchill in de Tweede Wereldoorlog liet uitvoeren voor het oprichten van tijdelijke constructies en drijvende vliegvelden voor het leger.

Period25 Sept 2019

Media contributions

1

Media contributions